Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Dolar Yüzde 35 Zayıflayabilir” Yorumu Bitcoin’i Nasıl Etkiler?

Ünlü ekonomist Morgan Stanley, doları ani ve derin bir düşüşün beklediğini söyledi. Roach’un düşüncelerine uygun olarak zayıflayan dolar, Bitcoin cephesinde pozitif bir yankı yaratabilir.

Morgan Stanley Asia eski yöneticisi, Yale Üniversitesi üyesi ve Bitcoin destekçisi Stephen S. Roach, South China Morning Post’ta yayınlanan yazısında doların geleceğinden bahsetti. Ekonomist Roach, Amerikan Doları’nın 2021 sonuna kadar %35 düşüş gösterebileceğini savundu. Roach, doların bu düşüşün arkasındaki sebepleri şöyle açıklıyor:

  • Dolar karşısında güçlenen yabancı para birimleri.
  • Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çalkantılı makro ekonomik dengesizlikler.
  • Küresel rezerv varlıklarının üzerindeki Amerikan hakimeyetinin sona ermesi.

Amerika’da İnsanlar Birikim Yaptı, Dolar Kaybetti

Stanley Roach ayrıca, ABD‘deki net milli tasarruf oranının 2008 – 2009 ekonomik krizinden bu yana ilk kez negatif bölgede seyrettiğinin de altını çizdi. Yale üyesi ekonomist, milli tasarruftaki bu düşüşün şahsi tasarruflarda küçük oranlı bir artış gözükmesine rağmen gerçekleştiğini de açıklamalarına ekledi. Roach bu olayı, Amerikan vatandaşlarının, federal bütçe açığının önüne geçemediği şeklinde yorumladı.

Milli tasarruf düşerken, şahsi tasarrufların artması; Amerikan hükümetinin, koronavirüs etkilerini hafifletmek için işsiz vatandaşlara dağıttığı 1.200 dolarlık yardım çeklerinin etkisi olarak yorumlandı. Yardımı alan vatandaşlar bu parayı harcamaktansa, gelecek kaygısının etkisi ile biriktirmeyi seçtiler. Bu çerçevede doların dolaşım hızı da rekor seviyelerde düştü. Roach, bu seferki kongreden çıkacak olan çek yardımı ile doların daha da aşağı düşebileceğini vurguluyor.

Stanley Roach’a göre doların değer kaybetmesindeki tek etken bu değil. Ekonomist, doların zayıflamasında Fed‘in uygulayacağı politikaların kilit rol oynayacağını düşünüyor. Fed’in son yaptığı açıklamalara göre, enflasyonun %2’nin üzerinde tutulması tutulması planlanıyor ve sabitlenen faiz oranlarının da 2023 yılının sonuna kadar sıfıra yakın tutulacağı öngörülüyor.

Doların Düşüşüne Karşı Bitcoin

Stanley Roach, haziranda yaptığı açıklamada doların zayıflamasının Bitcoin yükselişinde bir katalizör olacağını öne sürmüştü. Bitcoin Mart 2020’den beri, Roach’ın açıklamalarını kanıtlar nitelikte, dolar ile negatif bir korelasyon sergilemeyi sürdürüyor. Yani doların çakılması, Bitcoin için bir yükseliş rallisi habercisi olabilir.

zayiflayan-dolar-bitcoin
Bitcoin fiyatı ve 10 yıllık ortalama dolar değerini karşılaştıran 1 yıllık grafik. Kaynak

Bu negatif korelasyonu fırsata çevirmek isteyen birçok önemli isim Bitcoin cephesinde yer almayı seçti. Bunlardan biri, 22 milyar dolarlık portföyünün %1 – %3’ünü Bitcoin vadeli işlemleri için ayırdığını açıklayan Paul Tudor Jones’tu. Ayrıca Nasdaq’ta listelenen milyar dolarlık şirket MicroStrategy de enflasyona karşı toplamda 425 milyon dolarlık Bitcoin satın aldıklarını ve BTC’yi ana hazine rezerv varlığı olarak belirlediklerini duyurdu. Greyscale ise Bitcoin yatırımlarına devam ettiğini ve Bitcoin rezervini yaklaşık 450 bine çıkardığını açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment