Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünkü Satoshi Paniği Bitcoin’i Nasıl Etkiledi?

Sosyal medyada dün yaşanan Satoshi Nakamoto paniği bazı Bitcoin yatırımcılarını kötü etkiledi.

Dün 2009’dan beri kullanılmayan bir Bitcoin adresinin harekete geçmesi büyük paniğe yol açtı. Şubat 2009’da bir blok kazıp ödül olarak 50 BTC alan bu Bitcoin madencisi elindeki bu 50 BTC’yi 11 yıldır kullanmamıştı.

Bu madencinin dün 40 BTC’lik bir işlem yapması insanların aklında soru işaretine yol açtı. Bu kişi Şubat 2009’da madencilik yaptığı için insanlar bunun Satoshi Nakamoto olabileceğini söylemeye başladılar. Bunun ardından da elbette “Satoshi elindeki BTC’leri dumplayacak mı?”, “Satoshi’nin kimliği ifşa mı olacak?” gibi sorular sormaya başladılar.

Fiyata Yansıdı

Sosyal medyada görülen bu iddialar kısa süre içerisinde Bitcoin fiyatını da etkiledi. Kripto para yatırımcılarının yaşadığı bu Satoshi paniği Bitcoin fiyatının çok kısa süre içerisinde birkaç yüz dolar düşmesine yol açtı.

Günlük Bitcoin grafiği, TradingView

Bitcoin fiyatı bu ani düşüşün ardından yeniden normale(?) döndü ve kısmen stabil bir şekilde ilerlemeye devam etti. Fakat Bitcoin fiyatında yaşanan bu 500 dolarlık düşüş spot yatırımcıları pek etkilemezken vadeli yatırımcıları kötü etkiledi. Datamish verilerine göre BitMEX’te son 24 saat içerisinde 40 milyon dolardan fazla uzun pozisyon tasfiye edildi.

Panik Kontrol Altında

“Bu işlemi Satoshi mi yaptı?” paniği kısa süre içerisinde kontrol altına alındı. Çünkü birçok araştırmacı bu işlemi Satoshi’nin yapmış olamayacağını söyledi.

Bir araştırmacı 2013 yılında Satoshi Nakamoto’nun kazdığı Bitcoin blokları grafikledi. Bu sayede Bitcoin’in ilk bloklarından hangilerinin Satoshi Nakamoto tarafından, hangilerinin diğer madenciler tarafından kazıldığı görülebiliyordu. Elbette bu diğer madencilerin kimliğine erişmek mümkün değil.

Kripto para araştırmacıları dün yapılan işlemde kullanılan BTC’lerin, Satoshi’nin kazmadığı bir bloktan çıktığına dikkat çektiler. Dolayısıyla dünkü işlemin Satoshi tarafından değil de eski bir Bitcoin madencisi tarafından yapılmış olması muhtemel.

Bitcoin fiyatının daha sert bir düşüş yaşamamasının, kısa süre içerisinde normale dönmesinin sebebi de bu olabilir. İnsanlar bu işlemin Satoshi tarafından yapılmamış olabileceğini fark ettikten sonra sosyal medyadaki panik kısmen kontrol altına alınmış oldu.

Analistler Ne Diyorlar?

Kripto para analistli Josh Rager dün bir grafik paylaşıp Bitcoin’deki bu ani düşüşün çok büyük bir soruna yol açmayacağını söyledi. Bitcoin’in kısa süre içerisinde yeniden 9 bin 500 doların üstüne çıkabileceğini söyleyen Rager; fiyat 9 bin 100 doların altına düşmedikçe endişelenmeye gerek olmadığını belirtti.

Yerli kripto para yorumcularından Rookie de Bitcoin’deki görünümün iyi olduğunu ve “alıcıların iştahlı” olduklarını söyledi. Bitcoin’de bir süredir 10 bin dolar bölgesine işaret eden Rookie; fiyat 9 bin 300 doların altına düşmedikçe bu hedefinin geçerli olduğunu söylüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment