Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünya Çapında Araştırmalar Yürüten Finder’a Avustralya’dan Kripto Davası

Dünya çapında araştırmalar yürüten şirket Finder’ın yan kuruluşuna lisanssız kripto ürünleri sunduğu için Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırım Komisyonu (ASIC) tarafından dava açıldı.

ASIC yakın tarihli bir açıklamada, araştırma şirketi Finder’ın yan kuruluşu Finder Wallet’a “lisanssız davranış ve yetersiz risk ifşası iddiasıyla” dava açtığını duyurdu. Söz konusu davaya gerekçe olarak Finder Wallet ile bağlantılı bir kripto faiz ürünü gösterildi. Kasım 2021’de piyasaya sürülen Finder Earn isimli söz konusu ürün, kullanıcılara Avustralya Dolarına sabitlenmiş stablecoin True AUD (TAUD) yatırmaları karşılığında yıllık %4,01 ile %6,01 arasında bir getiri sunuyordu. Finder Wallet’a ait bu kripto faiz ürünü başlatılan dava sebebiyle işlemlerini durdurmak zorunda kaldı.

ASIC, ürünün bir borç senedine çok benzediğini ve bu nedenle Avustralya Finansal Hizmetler (AFS) kapsamında lisanslama gerektirdiğini söyledi:

ASIC olarak sektöre mesajımız açıktır: bir teklifin kripto varlıkla ilgili bir ürün içermesi, mevcut düzenleyici rejimin dışında kalacağını garanti etmez.

Her ne kadar ASIC lisanslama konusunda kararlı olsa da Finder cephesi bu davaya karşı çıkacağını ve yetkili kurumla aynı görüşte olmadığını belirtti.

Bir Finder.com sözcüsü konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

ASIC’in Finder Earn’in bir borç senedi olarak kabul edilebileceği görüşünü paylaşmıyoruz. Finder Earn Kasım 2021’de piyasaya sürüldüğünden beri ASIC ile proaktif bir şekilde çalıştık ve ASIC’in tüm bilgi talepleriyle tam bir işbirliği içinde olduk.

Öte yandan hem ASIC hem de Finder tarafından doğrulandığı üzere dava sebebiyle durdurulan üründe bünyesinde bulunan tüm fonlar müşterilere iade edildi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!