Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünya Ticaret Örgütü: Blockchain’in Değeri 3 Trilyon Doları Bulabilir

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Blockchain teknolojisinin gelecekteki kullanımlarıyla ilgili yeni bir rapor yayınladı.

Blockchain Yayılıyor

Dünya Ticaret Örgütü, Blockchain teknolojisinin uluslararası ticaret anlaşmalarında ne gibi bir rol oynayabileceğini öğrenmek için yeni bir araştırma yaptı. DTÖ tarafından yapılan bu araştırmaya göre Blockchain’in küresel çaptaki ekonomik değer, 2030 yılına dek 3 trilyon dolara ulaşabilir.

“Blockchain ve Ticaret: Uluslararası Ticaret Anlaşmalarındaki Fırsatlar, Zorluklar ve Uygulamalar” adıyla yayınlanan raporda Blockchain’in özellikle ticaret, lojistik, gümrük ve ulaştırma alanlarındaki kullanımları inceleniyor.

DTÖ’ye göre Blockchain teknolojisi, günümüz anlaşmalarındaki verimsiz sorununu ortadan kaldırabilir ve bunun yanı sıra masrafları ciddi ölçüde kısabilir. Aracıların ortadan kalkmasını ve iki parti arasında doğrudan işlem yapılmasını sağlayan bu teknoloji, önümüzdeki on yıl içerisinde çok ciddi ölçüde yayılabilir.

DTÖ’nün araştırmalarına göre Blockchain fikri mülkiyet ve tedarik zinciri yönetimi alanlarında da kayda değer faydalar sağlayabilir. DTÖ bu teknolojinin özellikle küçük ve orta çaplı şirketlerin bir hayli işine yarayacağına inanıyor.

Blockchain’in Zorlukları

Yapılan araştırmada bu teknolojinin ne gibi zorluklar barındırdığı da belirtiliyor. Araştırmacılar, Blockchain içerisindeki blok kapasitesinin önceden belirlendiğini ve bu durumun ölçeklenebilirlik konusunda sorunlar çıkarabileceğini düşünüyorlar.

Araştırmacıların endişelendiği bir diğer konu ise bu teknolojinin tüketeceği elektrik ve Blocckhain’in ne kadar güvenli olduğu.

Yapılan araştırmaya göre Blockchain teknolojisi güvenlik bakımından geleneksel teknolojilere kıyasla çok daha büyük imkanlar sunuyor ancak bu durum, Blockchain’i geleneksel tehditlere karşı tamamen korunaklı kılmıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment