Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünyanın En Büyük Yatırım Firmaları Kripto Paralar İçin Fon Oluşturuyor

Günümüzdeki çoğu risk sermayederi (VC-venture capitalist) henüz herhangi bir kripto paraya sahip değil. Bu kişiler genelde bir özsermayeye sahip ve yatırım yapacaklar ise özel ya da halka açık şirketlere yatırım yapıyorlar. Ancak kripto para birimi ve blockchain tabanlı teknoloji şirketlerinin daha önce benzeri görülmemiş geri dönüşler yaratma potansiyeline sahip olduğunu gören risk sermayesi şirketleri, gelecekteki gelir akışına erişmek için yasal ve mali olarak yeniden yapılandırma yolları araştırıyorlar.

VC Şirketleri Kripto İçin Yeni Stratejiler Peşinde

Recode, yakın bir zamanda üst düzey risk sermayesi şirketlerinin iş yapma şekillerini yeniden yönlendirmede kullandıkları dört farklı stratejiyi incelemeye almıştı.

Örneğin, Andreesen Horowitz şirketinin kurucusu, internet tarayıcısı Netscape Navigator‘ın geliştiricisi ve uzun zamandır bir Bitcoin meraklısı olan Marc Andreesen, özellikle kripto para karşılığı geliştirilecek olan projeler için özel olarak bir para havuzu oluşturma yoluna gitti. Bu yeni strateji ile birlikte Horowitz’in ilgi alanı yeni teknolojiye sahip bir grup yatırımcıyı bir araya getirmeye imkan sağlıyor. Ayrıca firmanın bu hareketi, risk sermayesi şirketlerinin kripto para birikimleri gibi menkul kıymetler olarak kabul edilen varlıklara yatırımlarının %20’sinden fazlasını yapmasını sınırlayan yasaları da değiştirmesine izin verebilir.

Horowitz gibi ayrı bir para havuzu oluşturmak ve geleneksel statüden ödün vermemek arasında bir ortak yol bulmak, Light Speed Risk Sermayesi Ortaklarının özellikle kripto projelerine yapılan yatırımlar için genel bir fondan bir yüzde ayırmasına olanak sağlıyor. Böylece kripto para dünyasına kararlı olduklarını gösterirken aynı zamanda projelerin asıl ilgisi olan yatırımcıları çekip, yatıştırıcı ortakların hala uçucu endüstrilerden kuşku duyduklarına dair bir mesaj gönderiyorlar.

Ünlü New York Risk Sermayesi şirketlerinden Union Square Ventures, diğer firmalar tarafından kripto paralar için oluşturulan özel fonlar gibi aynı amaç doğrultusunda küçük bir para kenara ayırdılar. Bu strateji ile birlikte firma kripto paralar için ayrı bir birim oluşturmak zorunda kalmıyor, ancak zaman ve kaynak gerektirmeden herhangi bir girişime sahip olmak için piyasadan etkilenmeye devam ediyorlar. Aynı zamanda bu strateji çoklu fonlara aynı anda yatırım yapmalarına da imkan sağlıyor.

Union Square Ventures’dan Fred Wilson, yatırımcılara kriptoda en azından bir pozisyona sahip olmalarını tavsiye etti ve şu sözleri söyledi:

” Eğer ben bir tüccar, hisse senedi tüccarı veya hedge fon kullanıcısı olsaydım varlıklarımın %5’i için şöyle bir düşünceye sahip olurdum; şu an henüz erken, tüm her şeyimi buna yatırmamalıyım, ama aynı zamanda içerisinde de olmalıyım. “

Şimdiye kadar çoğu risk sermayesi şirketi, geleneksel iş modellerine sadece hafif yasal ve finansal düzenlemeler yaptı. Bu durum kripto para kazanmalarına, bazı tokenlere sahip olmalarına veya ICO’lara yatırım yapmalarına olanak tanırken aynı zamanda da ortakları üzecek veya kripto girişimlerinin müzakere etmesi gereken süregelen yasal sorunlara maruz bırakmadan radikal değişiklikler yapmasına olanak tanıyor. Böylece endüstri daha geleneksel bir düzene girdiğinde kripto vites artırmak için yeteri kadar güce sahip olacaktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment