Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

”Dünyanın İlk Kripto Para ETF’si” Olayının Perde Arkası

17 Kasım Cumartesi günü, hem yerel hem de küresel bir çok haber kaynağı, dünyanın ilk kripto para ETF‘sinin onaylandığını duyurdu. Kripto para dünyasının dört gözle beklediği Bitcoin ETF‘sine benzer olayın, böyle büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen aynı etkiyi yaratmamasının ise belli başlı sebepleri mevcut. Bunlardan ilki ise, onaylanan ürünün Bitcoin gibi tek bir kripto para endeksli ETF (Borsa Yatırım Fonu) veya direkt ETF olmamasından kaynaklanmakta. Ürün aslında ETF’yi de içine alın ETP konumunda.

Investopedia isimli yatırım ve finans sayfasının aktardığı bilgilere göre, ETP’ler, ulusal bir menkul kıymet borsasında, emtia, para birimi veya hisse senedi fiyatı veya faiz oranına tabanlı olarak günlük işlem gören ve fiyatı değişen bir tür menkul kıymet sınıfına dahil. ETP’ler aktif olarak yönetilen fonlar, borsa yatırım fonları ve diğer tip fonları da kapsayabilir.

Cointelegraph kaynağının, Financial Times‘ı referans göstererek aktardığı 18 Kasım tarihli habere göre, İsviçre’nin önde gelen kripto para borsalarından SIX, dünyanın ilk çoklu kripto para endeksli ETP’sini listeleyeceğini açıkladı.

İsviçre menşeli startup Amun AG tarafından desteklenen dünyanın ilk çoklu kripto para ETP’si, HODL isimli endeks altında listelenecek ve beş majör kripto para birimini takip edecek: Bitcoin, Ripple, Ethereum, Bitcoin Cash ve Litecoin.

Elde edilen bilgilere göre her bir kripto para birimi, ETP içerisinde belirli bir piyasa payına sahip olacak ve Bitcoin neredeyse ETP’nin yarı payına sahipken, XRP %25.4, Ethereum %16.7, Bitcoin Cash %5.2 ve Litecoin ise %3 gibi bir paya sahip olacak.

Amun’un kurucu ortağı ve CEO’su Hany Rashwan, söz konusu ETF’nin geleneksel ETP’lere uygulanan regülasyonlara ve kısıtlamalara tamamen uyacağını aktardı. Rashawan’a göre bu ETP, kripto dostu olmayan çevrelerden kripto para sektörüne giriş yapmak isteyen hem bireysel hem de kurumsal yatırımcılar için yeni bir araç görevi görecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment