Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eğer Bu Çalışmalar Olmasa Bitcoin Çoktan Bitmişti

BitMEX’in araştırma birimi BitMEX Research, Bitcoin’in geçtiğimiz yıllardaki performansını ölçmek için yeni bir araştırma yaptı.

BitMEX ekibi tarafından yapılan bu araştırma açık bir şekilde gösteriyor ki eğer Bitcoin’in yazılımı yıllar içerisinde güncellenmese, iyileştirilmese ve düzenli olarak kontrol edilmese Bitcoin çoktan bitmiş olurdu.

Performans Testi

BitMEX ekibi Bitcoin’in geçmiş yıllardaki performansını değerlendirebilmek için 35 farklı IBD (initial block download) yaptı ve bir düğümün, ağ ile senkronize olmasının ne kadar sürdüğünü ölçtü.

Bitcoin’in 2012-2019 tarihleri arasındaki yazılımlarını kıyaslayan BitMEX ekibi, geçtiğimiz son birkaç yıl içerisinde Bitcoin ağının ciddi anlamda geliştiğini vurguladı. Hatta BitMEX ekibine göre eğer Bitcoin sürekli olarak güncellenmiyor olsaydı Bitcoin’in eski yazılımı, kullanılan donanım fark etmeksizin, 2015-2016’daki işlem yükünü kaldıramıyor olurdu.

Eğer yazılımdaki iyileştirmeler olmasaydı şu anda ilk senkronizasyonu tamamlamak imkansız olurdu.

Ölmüş Olurdu

BitMEX ekibi bunun yanı sıra Bitcoin’deki ölçekleme çalışmalarıyla ilgili de çeşitli analizler yaptı.

Bu alanda son yedi yıl içerisinde yapılan çalışmaları değerlendiren BitMEX ekibi son yedi yıl içerisinde bu alanda yaşanan en önemli şeyin libsecp256k’ya geçmiş yapmak olduğunu vurguluyor.

BitMEX’in araştırmalarına göre geçmiş yıllardaki IBD sürelerinin zaman içerisinde kısaltılmış olması da Bitcoin için epey kritik bir rol oynuyor.

Bitcoin’de ortalama IBD süreleri (gün olarak), Kaynak: BitMEX

BitMEX ekibine göre eğer bunlar yaşanmasaydı ve  hala senkronizasyon konusunda yetersiz kalan düğümler kullanılıyor olsaydı Bitcoin şimdiye çoktan ölmüş olurdu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment