Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Emre Alkin: Bitcoin Altının Yerini Alır mı?

Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin, Bitcoin gibi kripto paralar hakkında yaptığı açıklamalarda bunların “şimdilik altının yerini alamayacağını” söyledi. Kitle kabulünün zamanla artacağını düşünen Prof. Dr. Alkin, bunlar “geleceğin değiş-tokuş araçlarıdır” dedi.

Prof. Dr. Alkin, Sigortacı Gazetesinin düzenlediği 5N1S programına katıldı. Yatırım trendlerinin konuşulduğu programda, toplam değeri 1.5 trilyon doları geçmiş kripto para piyasasından ve yatırımcıların nasıl bir yol izlemesi gerektiğinden bahsedildi.

“Şimdilik altının yerine geçmez”

21 milyonluk kısıtlı arzı bulunan Bitcoin, “dijital altın” ünvanıyla altın ile kıyaslanıyor. Prof. Dr. Alkin, bu gibi kripto paraların, “şimdilik, altının yerine geçebilecek birer yatırım aracı olmadıklarını” söyledi. “Şimdilik” kelimesini vurgulayan isim, bunların “geleceğin değiş-tokuş araçları olduğunu” açıkladı:

“Otoritelerin ürettiği paranın adalet sağlamadığı, insanın alın terinin karşılığını doğrudan veren, yeni alışveriş değerlerine ihtiyaç olduğu. … 1940’lardan beri yazılıyor. Herhangi bir para otoritesine bağlı olmayan, otonom ve anonim bazı değerlerin, dünyada hatta evrende alışveriş değerine dönüşeceğini söylemek, falcılık değil.”

Piyasada yedi binden fazla kripto para bulunuyor. Bu çeşitliliğin üstünde duran Prof. Dr. Alkin, söz konusu rolü hangi coinin üstleneceğini söylemeye çalışmanın “falcılık olacağını” söyledi.

“Uykusuz kalacaksanız yatırım yapmayın”

Kripto para gibi görece yeni varlıklar dahil olmak üzere, çeşitli finansal enstrümanlara yatırım yapanların sayısı artıyor. Emre Alkin, bu insanlara “Hiçbir yatırım aracına, sizi gece yatakta uykusuz bırakacak kadar para yatırmamalısınız.” diyerek seslendi.

Alkin, yatırım dünyasına girmeyi düşünen veya yeni giriş yapmış olan yatırımcılara şu mesajı verdi:

“Çok okumalılar, çok derinleşmeliler. Makroekonomik verileri, sektörü, firmaysa firmayı okuyacaklar; bunun yanına teknik analizi koyacaklar, hangi fiyat seviyesinde ne tepki verilmiş (diye bakacaklar) ve bunun yanına, dalga teorilerini ekleyecekler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!