Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

En İyi 5 Kripto Para Borsası

Birçok kripto para ticareti yapan veya başlamayı düşünen insanın kendine, çevresine veya da internete sorduğu sorulardan biri de ”En iyi kripto borsaları hangisidir” olmuştur. Özellikle kripto paraların gündemde kapladığı yerin artması, daha önceleri bir elin parmaklarını geçmeyen kripto para ve token sayısının şimdilerde neredeyse arş-ı ala’ya çıkması sebebiyle, kripto para borsalarının da müşterilere sunduğuı hizmetler, aktiviteler ve hangi koini listeleyip, hangisini listemediği gibi sorular da önem kazandı.

Borsalar, temel olarak tanımlayacak olursak sizlerin kripto paraları satın aldığınız, sattığınız, bir başkası ile değiştirdiğiniz, geleneksel para birimine veya başka bir sanal para birimine dönüştürdüğünüz yerdir. Bu borsalar, kripto para piyasası ve sistemi için vazgeçilmez bir araçtırlar. Borsalar, kripto paralara pratik kullanım yolu sunan ve arzı arttıran çok temel bir bileşendir. Birçok kullanıcı, çeşitli borsalarda gerek nakit para, gerek kredi veya banka kartı, gerekse de diğer kripto para birimleri ile satın alım yapabilmektedirler.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, kripto para piyasasına olan ilginin son dönemde ciddi şekilde artışıyla birlikte, her borsanın kendine has özellikleri ve dönem dönem koinleri kullanıcılarına sunması, pratiklikleri, kullanım alanları gibi birçok faktörü göz önüne aldığınızda, sizin için uygun kripto para borsasını bulmak; aslında hiç de kolay olmayabilir.

Yatırımınızı barındıracağınız borsayı seçerken, en yararlı şey doğrudan okuduğunuza inanmaktansa, biraz kendi araştırmanızı, tabiri caizse ev ödevinizi yapmanızdır. Çünkü, maalesef son günlerde birçok borsa ile ilgili hacklenme, başarısızlık veya sahtekarlık temelli haberlere tanıklık etmekte ve bunu sizlerle paylaşmaktayız. İşte o sebeple, eğer piyasaya yeni girdiyseniz veya girmek istiyorsanız, seçeceğiniz borsa, sizler için hayli önemli bir karar eşiği olacaktır.

Acele etmeyin, iyice gözlemleyin ve eksileri artıları her zaman kafanızda tartın. Özellikle de iyiyi kötüden ayırt etme de bu piyasada çok işe yarayan güvenlik, özellik, kayıt ve onaylanma koşulları, komisyon ücretleri, borsanın günlük hacmi, borsanın yer aldığı coğrafi konum ve bunun beraberinde getirdiği avantajlar/kısıtlamalar ve alım satım limitleri gibi parametrelere dikkat etmelisiniz.

Tüm bu açıklamalardan sonra, haydi buyrun, 5’ten geriye doğru en iyi kripto para borsalarını size tanıtalım.

5. Cryptopia

Yeni Zelanda merkezli bir kripto para borsası olan Cryptopia’nın en önemli alamet-i farkikası, hiç şüphesiz pek de meşhur olmayan alt koinleri borsasında listelemesi. Cryptopia kullanıcıları P2P sistemi ile neredeyse her şeyi kripto para kullanarak satın alabiliyor ve aynı zamanda borsanın bazı özel hizmetleri ve çok çeşitli ürün portföyü, burayı çok güzel bir yer haline getirmeye yetiyor.

Borsanın kayıt sistemi de, muadillerine göre hayli kolay ve lokasyon fark etmeksizin kayıtların kolay olması güzel bir artı olarak karşımıza çıkmakta. Dünyanın her neresinde ikamet ediyorsanız edin, Cryptopia’ya rahatlıkla kaydolabilirsiniz.

Ancak borsanın dezavantajlarından biri ise, sadece geleneksel devlet para birimi olarak Yeni Zelanda Doları kullanması. Yine de sistemin 2018 itibariyle tam 500’den fazla adet kripto para çeşidini barındırması, işlerin ne denli geniş yelpazede dağıldığının önemli bir göstergesi. Aynı zamanda komisyon ücretlerinin de hayli ucuz olduğu borsada, belirlenen ticaret hacmi hedeflerine ulaşan kullanıcılara özel ödüller de mevcut.

Ancak tüm bunlarla birlikte Cryptopia, genelde başlangıç seviyesi kripto para borsası kullanıcıları ve keyfi ticaret yapmak isteyenler için uygun. İleri derecede borsa özellikleri bulunmayan Cryptopia’nın, bu sebeple profesyonel bir şekilde piyasada yer almak isteyenler için uygun bir aday olmadığını söylemek yanlış olmayacaktır. Aynı zamanda kripto para piyasasında son dönemde yer alan borsalara kıyasla, kullanıcı arayüzünün eskimiş kaldığını söylemek de gerekiyor. Yine, özellikle bazı kullanıcılar borsanın destek hizmetlerinin dönem dönem sınıfta kaldığına dair çeşitli şikayetlerini dile getiriyor.

4. Coinbase

Kripto para piyasasının en güvenilir borsalarından biri olan Coinbase, gün itibariyle yaklaşık 30 ülkede faaliyetini sürdürüyor.

Sadece bir borsa olmakla kalmayan, aynı zamanda çevrim içi bir cüzdan görevi de gören borsa; özellikle yüksek güvenlik standartları ile dikkat çekiyor. Sisteme yatırılan her bir kripto parayı sigortalaması ile kullanıcılarının gönlünü fetheden Coinbase’in sade, anlaşılabilir ve kolay kullanılabilir ara yüzü ise tüm dünyaya kripto paraların kapılarını açıyor.

Aynı zamanda muadili borsalara göre daha ucuz komisyon ücretleri sunan borsanın, profesyonel kripto para borsası sakinleri için de gelişmiş derecede ürünleri ve seçenekleri mevcut. Aynı zamanda kara para aklama ve vergi kaçırma yönünde devletlerin ve yönetimlerin kaygılarına da ortak olan borsa, bu konuda bu birimlerle birlikte hareket edip, gerekli prosedürleri de takip ediyor. Coinbase kullanan kişilerin, kredi kartı veya banka kartı ile de kripto para alabiliyor oluşu, Coinbase’i sektörde avantajlı konuma getiren bir diğer etmen.

Tüm bunlara rağmen, Coinbase kullancılarının çeşitli şikayetleri de yok değil. Özellikle birçok kullanıcı, borsa içindeki özgürlüklerini kaybettiklerinden yakınırken, buna sebep olarak da Coinbase’in artık hesapları dondurma veya iptal etme yetkisine sahip olmasını gösteriyor.

Özellikle dünyanın dört bir yanında birçok kripto para kullanıcısının sisteme akın etmesi sebebiyle, müşteri hizmetlerinin eski standardında hizmet veremediği de belirtiliyor. Eskiden, çok daha iyi olarak nitelendirilen müşteri hizmetleri servisinin geliştirilmesi için, borsanın kendisi de aktif olarak çalışmakta. Konuyla alakalı şikayetlerin farkında olan borsa, son dönemde bu servise aldığı eleman sayısını arttırarak, bu işin üstesinden gelmeyi amaçlıyor. Yine, yeni hesap açan kişiler için bu hesabın onaylanma süresi de, kimi zaman çileden çıkartıcı sürelere kadar uzayabiliyor.

3. KuCoin

Kripto para piyasasındaki rakiplerine göre yolun henüz çok başında olan KuCoin, buna rağmen rekabet ortamında kendini kanıtlamayı, kısa süre içinde başardı.

Çok yüksek derecede kaliteli bir platform ile yoluna devam eden borsa, kullanıcıları için hayli güzel seçenekler sunuyor. Özellikle çok düşük komisyon ücretleri, kullanıcıları hayli cezbeden bir faktör ve şirket de geçmiş dönemde yaptığı açıklamalarla zaten bunun kendileri için temel amaç olduğunu belirtmişti. Aynı zamanda borsanın kazandığı karın belli bir kısmının kullanıcılar arasında dağıtılması da, KuCoin’i eşsiz yapan bir diğer etmen. Yine gayet başarılı bir müşteri hizmetleri özelliği olan, güvenlik konusunda sınıfı haydi haydi geçen ve efektif bir kullanım imkanı olan borsanın, referans özellikleri de mevcut.

Genç olmasına rağmen bu denli sükse yapan borsanın belki de en önemli dezavantajı ise, geleneksel para yöntemleri ile yatırım almaması olarak gösteriliyor.

2.Bittrex

Özellikle birçok analiste ve kripto para uzmanına göre, Bittrex sunduğu yüksek kalitenin  yanı sıra biraz da şansın yüzüne gülmesi sebebiyle bu günkü popülaritesine ulaşmış durumda. 4 güvenlik sistemleri profesyoneli tarafından 2014 yılında hizmete açılan borsanın belki de en büyük avantajı tamamen Amerika Birleşik Devletleri kanunlarınca düzenlenmesi ve ona tabii olması. Muadillerine göre, kayıt ve onaylanma esnasında minimal kimlik bilgisi ve özel bilgi isteyen Bittrex’in bu özelliği; işlemlerin hayli çabuk sonlanmasına yol açıyor ve bu durum, kullanıcı memnuniyetini arttırıyor.

Çift taraflı doğrulama sistemini kullanan ve hayli güvenli bir platform olarak karşımıza çıkan Bittrex, an itibariyle 190’dan fazla kripto parayı bünyesinde ticarete açık olarak barındırıyor. Profesyoneller için ileri derecede borsa araçlarını bünyesinde barındırmasına rağmen, Bittrex’in en önemli özelliği ara yüzünün hayli anlaşılabilir olması.

Tüm bu olumlu yanların yanında birçok kullanıcı bazı küçük detayların çözülmesini beklerken, bu durumun kendilerini rahatsız ettiğini de belirtiyor. Özellikle yeni üye alımlarının dönem dönem geçiçi olarak kapanması, birçok kişiyi rahatsız ederken;  bu durumua çözüm bulunması talep ediliyor.

Bittrex de, aynı KuCoin gibi sadece kripto para üzerinden çalışırken, herhangi bir devlet parasını kabul etmiyor.

1. Binance

2017’nin başında kurulmasına ve çoğu rakibine göre sektörde çok kısa bir süredir var olmasına rağmen, Binance listenin tepesinde yer alıyor. Çok kısa süre içinde kripto para borsalarındaki devleri sollayan Binance, son dönemde çeşitli haberlerle gündeme geliyor. Özellikle yaşadığı çeşitli sorunlar nedeniyle son günlerde Malta’ya taşınan borsa, ilk başlarda ise Çin merkezliydi.

Binance’in kripto para kullanıcıları arasında ne denli popüler olduğunu anlamak için tek bir enstantaneye bakmak yeterli. Binance, yeni kripto parası Binance Coin’i yani BNB’yi duyurduğunda, bu koin sadece ön satışla tam 15 milyon dolar toplamayı başarmıştı.

Çok tecrübeli ve yeniliğe açık bir ekip tarafından geliştirilen ve iki dil seçeneğinde de arayüzleri bulunan, hem profesyonel hem de bu işe yeni başlayanlar için uygun bir borsa olan Binance de, çift taraflı doğrulama sistemi kullananlardan. Özellikle birçok koini bünyesinde barındırmasıyla dikkat çeken Binance’in en büyük sistemik özelliği ise saniyede 1.4 milyon isteğe yanıt verebilen muhteşem transfer hızı. Çok düşük bir transfer komisyonu alan Binance de, eğer Binance Coin (BNB) kullanıyorsanız, bu rakam çok daha fazla düşüyor.

Binance’i rakiplerinden öne çıkaran en önemli şeylerden biri de kesinlikle mobil uygulaması ve onun kolaylığı. Adeta, oyun oynar gibi borsada işlem yapmanıza olanak sunan ve ustaca hazırlanan bu uygulama, birçok kullanıcıyı Binance’e çekmeyi başardı bile. Binance’in özellikle başarılı bulunan müşteri hizmetleri desteği ve diğer projelerin de kapıda beklediğini göz önüne alırsak; çok daha güzel günler Binance’i bekliyor diyebiliriz.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1 Comment

  • mehmet
    Posted 01 Nisan 2018 - 19:12 19:12

    bittrex hesabım hack lendi nasıl oluyorda en iyi 2. borsa
    düzgün bir cevap bile alamadım. bittrex mağdurları atrıyor sanırım

Leave a comment