Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Enflasyonla Cebelleşen Venezuela Halkı Bitcoin’e Sığınıyor

Venezuela’daki enflasyon durumu gittikçe daha şiddetli bir hal alırken ülkedeki Bitcoin ticaret hacminde de sürekli yeni bir rekor görülüyor. Ülkede başlıca Bitcoin olmak üzere genel olarak kripto paralara olan ilgi her geçen gün daha da artıyor ve ülkenin yetkilileri bu durumu dizginlemenin bir yolunu arıyorlar.

Petrol Bol, Para Yok

Venezuela geçtiğimiz Şubat ayında ‘Petro’ adı altında kendi kripto parasını oluşturarak dünya genelinde yankı uyandırmıştı. Venezuela hükümeti kendi kripto parasını oluşturarak özellikle ABD tarafından uygulanan yaptırımlardan kurtulmak ve hiperenflasyonu dizginlemeyi hedefliyordu.

Ancak Petro’nun satış istatistikleri pek çok kişi tarafından sorgulanıyor ve bazı uzmanlara göre bu fiyatlarda bazı oynamalar yapılıyor. Ayrıca insanlar ülke ekonomisini epey zorlu bir yokuşa sürükleyen hükümetin oluşturduğu kripto paraya güvenme konusunda da zorluk yaşıyorlar.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) tahminlere göre Venezuela’daki enflasyon oranı bu yıl içerisinde yüzde 13 bini dahi geçebilir. Ülkedeki vatandaşların büyük bir çoğunluğu yoksulluk içinde yaşıyor ve ekmek gibi en temel ihtiyaçlarını gidermekte dahi zorlanıyor. Ülkenin önde gelen üniversitelerinde yapılan araştırmalara göre şu anda Venezuela halkının yüzde 87’si fakir durumda.

Hükümet bu enflasyonla başa çıkmak için çeşitli yollar denedi. Epey fakir durumda olan bölgelere belli ölçekte devlet desteği yapılıyor ancak ürünlerin büyük bir çoğunluğu kara borsadan sağlanıyor.

Başkan Maduro 20 Haziran’da yaptığı açıklamalarda asgari maaşın üçe katlanarak 1.14 dolar seviyesine geleceğini söyledi ancak uzmanlar bolivarın sürekli olarak değer kaybediyor olması yüzünden bu zammın da ciddi bir değişiklik yapmayacağını düşünüyorlar.

Ülkenin resmi para birimi olan bolivar sürekli bir düşüş halindeyken her geçen gün daha fazla Venezuelalı kripto para piyasasına giriş yapıyor. Hükümet yetkilileri Haziran ayının başlarında yaptıkları bir açıklamada para politikalarında yapılacak tazelemelerin 4 Ağustos’a kadar ertelendiğini duyurdular ve bu da kripto paraların ticaret hacminde ciddi bir artış olmasına yol açtı.

Bitcoin trade volume in Venezuela - LocalBitcoins

Kimine göre Venezuela halkının kripto paralara ve Bitcoin’e bu kadar ilgi göstermesinin sebebi başka bir alternatiflerinin olmaması. Reddit’teki bir kullanıcıya göre Venezuela’da yaşayan bir vatandaş için Bitcoin’i 20 bin dolardan almış olup hala elde tutuyor olmak, aynı dönemde bolivar satın almış olmaktan çok daha karlı.

Ülkede kripto para bazlı projeler de ciddi ilgi görüyor. Bazı kaynaklara göre Margarita Adası’ndaki bir grup insan PerlaCoin adlı bir kripto para üzerinde çalışıyor.

Kripto Paralara Baskı

Venezuela’da kripto para madenciliği yapmak Çin ve ABD gibi elektrik masraflarının çok daha yüksek olduğu ülkelere kıyasla epey karlı bir iş ancak bazı kaynaklara göre Venezuela hükümeti kripto para madenciliği yapan insanların kimliklerini bulmak için belli başlı çalışmalar yürütüyor.

Yerel bir haber kaynağı olan Noticiero Digital’ın Mayıs ayında yaptığı haberde hükümetin bilgisayar, ekran kartı, enerji santrali, işlemci, mobil telefon gibi çeşitli cihazlara yasak getirmesinin muhtemel olduğundan bahsediliyordu. Hükümet aynı zamanda kripto para madenciliği için kullanılan ekipmanların ithalat yoluyla ülkeye sokulmasını da yasakladı.

Getirilen bu yasak ülkedeki pek çok iş insanının kafasında soru işaretleri oluşturdu çünkü yasağın tam olarak neleri kapsadığı bilinmiyor. Konu hakkında Noticiero Digital’a konuşan bir yönetici şirketin deniz ve hava yolları üzerinden gelecek olan tüm teslimatlarını iptal etmek durumunda kaldığını çünkü getirilen yasağın tam olarak neleri kapsadığından emin olamadığını söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment