Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EOSIO Dawn 3 Platformu Yayınlandı! Hedef: Blockchainler Arası Çalışabilirlik

Açık kaynak yazılım yayıncısı Block.one, ölçeklenebilirliğe odaklanan Blockchain platformu EOSIO Dawn 3.0’ın ön sürümünü 6 Nisan’da yayınladı.

Dawn 2.0 geçen yıl Aralık ayında yayınlanmıştı. 6 Nisan’da yayınlanan son sürüm için “ haziranda yayınlanacak EOSIO 1.0’a giden yolda büyük bir adım” deniyor.

Block.one ve Alman proje geliştirme merkezi Finlab AG, EOS yazılımını geliştirmek için 100 milyon dolarlık bütçeyle bir ortaklık kurduklarını bu ayın başında açıklamıştı.

EOSIO geliştiricileri Medium sitesinde yayınladıkları yazıda; Blockchainler arası iletişimi kurabilmenin, tüm endüstrinin beklediği ve ölçeklenebilirlik adına ulaşılabilecek en son nokta olduğunu savunuyor ve kendilerinin bu iletişimi kurduklarını söylüyor.

Dawn 3.0,  EOSIO projesinin ilk duyuruluşunda bile bahsedilmeyen yeni özellikler içeriyor. Bu değişikliklerden en dikkat çekenler: “ileride çatallanmaya(hard fork) gerek kalmadan, paralel hesaplama kullanarak veri akışının hızlandırılması” ve “ yeni bir kaynak oranlı sistemin eklenmesi”.

Dawn 3.0’ın en önemli özelliklerinden bir diğeri ise “kullanıcı tarafından yapılandırılabilir gecikme”. Herhangi bir aktarım emri verildikten sonra, işlem Blockchainde yayınlanıyor fakat sizin önceden belirlediğiniz süre geçmeden aktarım gerçekleşmiyor. Bu sayede olası bir hacklenme durumunda, aktarım daha gerçekleşmeden,  kullanıcı tarafından farkına varılabiliyor.

EOSIO özel ve izin verilen Blockchain sistemlerinde token olmadan da kullanım vadediyor.. Yarım saniyelik blok aralığı var ve sadece basit birkaç satırlık kodla sözleşme geliştirmesi kullanıyor.

Açıklamanın sonunda geliştiriciler, EOSIO ağını çok sayıda Blockchainle çalışmaya çağırıyor. Bu sayede bir token için maksimum ağ etkisi sağlanacak, yüksek hacimle sermayelendirilmiş tokenlar ekonomik açıdan daha çekici hale getirilecek ve kullanıcı ihtiyaçları karşılanmaya çalışılacak.

Kripto dünyasındaki bir diğer Blockchain ölçeklendirme projesi PHANTOM, Şubat başında bir akademik çalışmada tanıtılmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment