Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kanada’da Kripto Para Borsaları Mercek Altında

Kripto para borsaları, Kanada’da da güvenlik meseleleri ile gündeme geliyor. Kanada Hükümeti’nin, kripto para borsalarını yakın mercek altına aldığı ve bu yapıların; ülkedeki güvenlik yasalarına uyup uymadığını sıkı bir şekilde kontrol ettiği belirtildi.

Bitcoin’in 2009 senesinde üretilmesinin ardından, internet üzerinden dijital para takasına imkan veren borsa sayısı, inanılmaz bir artış gösterdi. Özellikle de geride bıraktığımız birkaç yılda iyice artan kripto para borsalarında, en fazla kullanılan para birimi de, elbette ki Bitcoin.

Ancak Bitcoin’in işlemlerinin tümünün yüzde 50’sini tek başına götürmesine rağmen, diğer kripto paralar da borsalarda yerini almaya başladı. Özellikle 2017’den sonra birçok kripto para, borsalara girerken bu durum, yatırımcının opsiyonlarını arttırıp işini kolaylaştırmasına neden oldu.

Ancak, kripto paraların merkezi olmayan doğası ülkeler için bir nevi Yahşi Batı ortamı yaratmakta. Bu durumu değiştirmek isteyen denetleme kurulları, harıl harıl çalışırken; şu anda en popüler iki yasak ICO’lar ve kripto para borsalarına geliyor.

Borsalar Araştırılıyor

Bu yasaklama ve  düzenlemeleri göz önüne alırsak Kanada da bu konuda adımlar atmaya hayli niyetli. Ontario Senetler Komisyonu’ndan yapılan açıklamalara bakılacak olursa, ülkedeki kripto para borsalarını sıkı bir denetim bekliyor. Kripto para borsaların ülkedeki siber güvenlik yasaları ile uyumlu hale gelmesini isteyen Kanada’daki denetleyiciler, bu uğurda çalışmalarına çok başladılar. Konuyla ilgili Ontario Senetler Komisyonu adına konuşan Kristen Rose, şu ifadeleri kullandı:

”Ontario’da işlem gören birtakım kripto para borsaları ile alakalı gelişmelerden haberdarız. Bu borsaların neyi nasıl yaptığı ve müşterilerine nasıl bir hizmet sunduğunu araştırıyoruz. Şu aşamaya kadar yaptığımız araştırmalar sonucunda, bu platformların hiçbirine ”Borsa” diyemiyoruz.”

Rose, tüm bu borsaların aslında bir pazar olarak hareket ettiğini belirtirken, bu sebeple kripto para borsalarının da geleneksel borsalar ve ticaret platformları ile aynı güvenlik yükümlülüklerine tabii olmaları gerektiğini belirtti.

Rose, şöyle konuştu:

”Eğer bir kripto para borsası Kanada’da faaliyet gösteriyorsa, kesinlikle ama kesinlikle ülkedeki o konu ile alakalı kurallara tam riayet göstermek zorunda. Bunun aksi kabul edilemez.”

Sadece Kanada Değil

Kanada, dünyada kripto para borsaları ve genel olarak kripto paralar konusunda düzenleme yapmayı düşünen ya da yapan tek ülke değil. Ülkenin komşusu Amerika Birleşik Devletleri’nde de Menkul Kıymetler Borsa Komisyonu (SEC), kripto para borsalarının düzenlenmesi konusunda hayli somut adımlar atıyor. Öyle ki, SEC geride bıraktığımız Şubat ayında, yasa dışı olarak çalıştığı iddia edilen kripto para borsası BitFunder’ı ceza yağmuruna tutmuştu.

Hangi para türüne hizmet ediyor olursa olsun, tüm pazar yerlerinin -yani borsaların- aynı güvenlik standardına sahip olması gerektiğini belirten kurum, bu yönde düzenlemelere de son gaz devam edileceğinin sinyallerini vermişti.

Avustralya’da da kripto para borsaları ile alakalı tartışmalar yönetim bazında son sürat devam ediyor. Ülkedeki Bitcoin ve diğer kripto para yatırımcılarının yaşadığı sayısı azımsanmayacak kadar çok kötü olay; Avustralya hükümetini de harekete geçirirken, ükede kripto paralar ile alakalı yeni düzenlemeler; taslak aşamasına geldi. Kripto para borsalarının sisteme kayıtlı olmasını şart koşan hükümet; aynı zamanda bu borsaların kara para aklama ile ilgili kanunlara da tabii olmasını istedi. Son düzenlemelere göre bu gereklilikleri yerine getiremeyen borsalar; ciddi yaptırımlar ile karşılaşacak.

Merkezi olmayan kripto paralar, sektöre büyük fayda ve yenilik getirse de, bu özelliğin yukarıda da belirttiğimiz üzre hükümetler için bir Yahşi Batı ortamı yaratması işleri biraz zorlaştırıyor. Yatırımcısının, ya da temelde vatandaşının sahtekarlıklara ve dolandırıcılıklara maruz kalmasını istemeyen hükümetler, bu yönde ciddi adımlar atmaya devam edecekler gibi görünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment