Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eski Bir Bitcoin Madencisinden Tarihi Mesaj!

Bugün Craig Wright’ın “Ben Satoshi’yim” iddialarını bitirebilecek bir işlem yapıldı.

Tulip Trust günümüzde kripto para dünyasının en büyük gizemlerinden biridir. Kendisinin Satoshi Nakamoto olduğunu iddia eden Craig Wright; bu dosyanın içerisinde 1.1 milyondan fazla BTC’nin şifresinin olduğunu söylüyor.

İddialara göre Wright ve onun ortağı Dave Kleiman bundan yıllar önce madencilik yaparak topladıkları Bitcoinleri yüzlerce farklı adreste biriktirdiler ve bu adreslerin şifrelerini Tulip Trust adlı bir belgede sakladılar. Fakat Wright, Kleiman 2013 yılında hayatını kaybettikten sonra bu adreslere erişemez oldu.

Wright bundan birkaç ay öncesine kadar bu adreslerin şifrelerini Ocak 2020’de alacağını iddia ediyordu. Bu sürecin tam olarak nasıl işleyeceğini kendisi bile söylememişti. Wright’ın bu iddiaları kripto para camiasında büyük yankı uyandırdı. Çünkü eğer Wright bu adreslere gerçekten erişseydi:

  • Wright’ın eline 1.1 milyondan fazla BTC geçecekti ki Wright’ın bunları satması Bitcoin fiyatının birkaç bin dolar düşmesine yol açabilirdi,
  • Wright’ın Bitcoin’in ortaya çıktığı dönemlerde kazılmış 1.1 milyon BTC’ye erişmesi, onun Satoshi Nakamoto olduğu iddiasını güçlendirecekti.

Ocak 2020’yi geçtik ama Wright henüz bu adreslere erişebilmiş değil. Fakat bu hala Wright’ın Satoshi Nakamoto olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü Wright; bu BTC’lere erişemese bile bu BTC’lerin saklandığı cüzdanların adreslerini bildiğini iddia ediyor. Wright’ın iddialarına göre eğer kendisi Satoshi Nakamoto olmasaydı bu adresleri de bilmiyor olması gerekirdi.

Wright’ın iddialarına göre bu ve bunlar gibi 400’den fazla adreste toplamda 1 milyondan fazla BTC bulunuyor, Kaynak

Adresler Harekete Geçti

Craig Wright’ın bu adresleri mahkemeyle paylaşmış gerçekten ilgi çekiciydi. Her ne kadar çoğu kişi Wright’ın Satoshi Nakamoto olduğuna inanmasa da bu adreslerin varlığı bazı isimlerde şüphe uyandırmıştı. Fakat bugün yaşanan bir gelişme bu durumu değiştirebilir.

Eğer Craig Wright’ın yukarıda paylaştığı adresler gerçekten doğruysa, eğer Wright bu adreslere gerçekten erişebilecek konumdaysa bu Wright’ın Satoshi Nakamoto olduğu anlamına gelebilir (belki). Fakat öyle görünüyor ki Wright’ın bu adreslere erişimi yok. Çünkü bugün Wright’ın paylaştığı bu adreslerden yeni bir mesaj gönderildi.

Wright’a Mesaj Var

Wright’ın kendisine ait olduğunu iddia ettiği ama erişemediği adreslerin harekete geçmiş olması zaten başlı başına Wright’ın iddiasına ters düşüyor. Fakat bu yetmezmiş gibi bir de bu işlemlerle Wright’a ona adeta meydan okurcasına bir mesaj gönderiliyor.

Zectro’nun paylaştığı bilgilere göre bu adreslerin gerçek sahibi bugün bir mesaj hazırlayıp bu mesajı herkesin görebileceği şekilde yayınladı. Wright’ın kendisine ait olduğunu söylediği bu 145 adresin sahibi, Craig Wright’ın “bir yalancı olduğunu” ve bu adreslere herhangi bir şekilde “erişemeyeceğini” söylüyor. Mesajın sonuna da “Hepimiz Satoshi’yiz” imzasını atıyor.

Ne Anlama Geliyor?

Birçok sosyal medya kullanıcısına göre bu işlem Craig Wright’ın iddialarının tamamen asılsız olduğunun, kendisinin Satoshi Nakamoto olmadığının, 1.1 milyon Bitcoin’e erişiminin olmadığının kanıtı niteliğinde.

Fakat bu işlem şimdi bambaşka bir soru işareti doğurmuş durumda. Eğer bu işlemler Wright’a ait değilse o zaman kime ait? Kısa süre önce Satoshi Nakamoto olabileceği iddia edilen Adam Back, bu adreslerin eski bir madenciye ait olduğunu söylüyor ve kendisini bu işlem yüzünden tebrik ediyor.

Bu kişinin (her kimse) eski bir madenci olduğunu biliyoruz çünkü bu adreslerin birçoğunda 2010 yılından kalma 50 adet BTC bulunuyor. Coinbase çıkışlı bu BTC’ler belli ki o dönemde blok ödülü olarak alınmış ve 2010’dan beri hiçbir şekilde kullanılmamışlar.

Bu işlemde kullanılan adreslerden bir tanesi

“Eski bir madenci” denince insanların aklına “Patoshi” olarak bildiğimiz bir madenciden şüphelenmeye başladılar. Adını bilmediğimiz bu madencinin Satoshi Nakamoto olmadığı biliniyor ama kendisinin Bitcoin’in ilk günlerinde çok yüklü miktarlarda BTC kazdığı biliniyor. Bu kişinin kim olduğu da elbette meçhul. Hal böyleyken insanlar “acaba bu adresler Patoshi’nin mi?” diye sorguladılar.

Fakat Coin Corner CEO’su Danny Scott’a göre bu adresler Patoshi’ye de ait değiller. Başka bir deyişle, bu 145 adresin kime ait olduğu sorusu şimdilik gizemini koruyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment