Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Eski Bridgewater Analistinden Bitcoin Yorumu

Eski bir Bridgewater Associates analisti olan Howard Wang, hazırladığı yeni analizinde bitcoin fiyatının yükselmeye devam edebileceğini söyledi. O, bitcoin’in güncel durumu için balon yakıştırması yapsa da bunun yeni bir ralliye mani olacağını düşünmüyor.

11 Ocak günü %15’ten fazla değer kaybeden bitcoin, bir yıllık periyotta hala %300’den fazla değer kazanmış durumda. Bridgewater’ın eski analistlerinden olan ve Convoy Investments’ı kuran Howard Wang, onun bu haliyle bir balon olduğunu düşünüyor.

‘Kendimizi kandırmayalım…’

ABD’nın yıllık enflasyon oranı dolar ile değil de bitcoin ile ölçülecek olsaydı bu oran 2018 yılında %275, 2019 yılında %50, 2020 yılında %75 olurdu. Bu örneği baz alan Wang analizine “Kendimizi kandırmayalım, Bitcoin iyi bir para birimi değil.” diyerek başladı. Bitcoin fiyatının iki günde büyük bir değişiklik gösterebildiğini ifade eden Wang onun volatilitesine vurgu yaptı.

Convoy Investments kurucusu, bitcoin’in mevcut durumuyla hala “spekülatif bir varlık” olduğunu dile getirdi. Fiyatta yaşanan yükselişi değerlendiren Wang bunu bir adım öteye taşıyarak bitcoin’in bir “balonun içerisinde” olduğunu, bu yükselişin sürdürülebilir olmadığını söyledi.

Balonun içinde balon var

Eski Bridgewater analistine göre bitcoin piyasasındaki balon oluşumu, onun yükselişine engel değil. Bunun sebebi global para sisteminin kendisinin devasa bir balon olması. Negatif getirili ürünlerde 18 trilyon dolar para tutuluyor ve devletler ekonomilere trilyonlarca dolar para enjekte ediyor. Wang bunu “Yatırımcılar boğuluyor ve kripto paraları can simidi olarak kullanıyorlar.” yorumu ile paylaştı.

Bitcoin ile global para düzeni arasındaki ilişkiyi yorumlayan Wang geleceğe ilişkin şu tahminde bulundu:

“Yeni teşvik paketleri hazırlanıyor ve kripto para alan kurumsal yatırımcı sayısı artıyor. Düşük faiz politikası sürdüğü ve para basıldığı sürece Bitcoin’deki parti devam edebilir. … Bitcoin’in kaderi, itibari para sisteminin geleceğine bağlıdır. 1980’lerden beri izlenen deflasyon odaklı politikalar faiz oranlarını düşürdü ve daha fazla para basılmasına yol açtı. Bu politika devam ettiği sürece insanlar devlet tahvillerinden uzaklaşacaklar. Piyasalardaki balonlar ve volatiliteler ortadan kaybolmayacak. Ama para basıldıkça ve insanlara güvenli bir liman sunulamadığı müddetçe Bitcoin’den vazgeçilmeyecek.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!