Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Estonya Merkez Bankası Dijital Para İçin Düğmeye Bastı

Estonya Merkez Bankası, resmi bir dijital para için e-devlet sisteminin teknolojik uyumluluğuna yönelik araştırma başlattı. Başlatılan projede iki teknoloji şirketi Guardtime ve The SW7 Group ile iş birliği yapıldı.

Estonya Merkez Bankası, Estonya e-devlet sisteminde kullanılan KSI Blockchain teknolojisi ile uyumlu olacak bir dijital para altyapısını oluşturmak için araştırma projesi başlattı. Yapılan açıklamada; teknoloji ve finans hizmetlerinin gelişimiyle beraber ortaya çıkan yeni ödeme alışkanlıklarına uygun olarak dijital bir para biriminin oluşturulması amaçlandığı söylendi.

Dijital merkez bankası parasının, mevcut finansal sistemin yanında insanlara ve şirketlere finansal işlemlerde bir alternatif sunacağına değinilen açıklamada itibari paraya benzer bir yapı oluşturulacağını ve Estonya Merkez Bankası’nın, dijital merkez bankası parasının değerini doğrudan destekleyeceği söylendi.

İlk Aşama 2 Yıl Sürecek

Araştırma programında yaklaşık iki yıl sürmesi planlanan ilk aşama; hız, güvenlik, gizlilik ve dayanıklılık konularında gerekli altyapı çözümleri için ölçeklenebilir, pratik ve kriptografik olarak güvenli bir platformun nasıl oluşturulacağı üzerine planlandı.

Avrupa Merkez Bankası Dijital Euro ile İlgileniyor

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Konseyi, euro bölgesinde merkez bankalarının olası dijital para birimi çözümlerinin çıkarılmasının yararları ve sakıncaları konusunda koordineli bir araştırma yürütme kararı aldı.

Eylül ayının sonlarında Avrupa Merkez Bankası’nın ‘dijital euro’ ticari markası için Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi’ne yaptığı başvuruya henüz onay verilmedi. Yetkililerin henüz dijital bir euro çıkarılması konusunda net söylemleri yok ancak bölgedeki merkez bankaları konuyu incelemeye devam etmekte.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment