Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Estonya’nın Ulusal “Kripto Koin” Çıkarması An Meselesi

Baltık ülkesi Estonya’nın kendi kripto koin’ini çıkarmasına az kaldı. 19 Aralık’ta paylaşılan bir blog yazısında ülkenin elektronik ikamet (e-residency) girişiminden sorumlu müdürü Kaspar Korjus bir açıklama yaptı, Estcoin” olarak adlandırılan kripto para biriminin Ağustos ayında konsept olarak ilk ortaya çıkmasından bu yana üç farklı kullanım alanı tespit edildiğini belirtti. Korjus ayrıca blogunda Estcoin konseptinin Estonya’nın kendi dijital para birimine sahip ilk ülke olma ihtimali olmasından ötürü çok çabuk kontrolden çıktığını yazdı.

E-İkamet programı henüz koin’i yürürlüğe koymuyor fakat Korjus bazı kavramsal ön hazırlıkları yeni blog yazısında ortaya çıkardı. Bunlardan bazıları; kripto para biriminin nasıl farklı şekillerde kullanılabileceği ve E-ikamet programının Baltık ülkeleri dahilinde yürütülecek olan Initial Coin Offerings‘e nasıl hizmet edebileceği.

Korjus ilk olarak insanları e-ikamete başvurmalarını teşvik ederek Estonya’nın “dijital bir ulus” kurma hedefini destekleyecek “Estcoin topluluğu” görüşünü ortaya attı. Ve ekledi:

“Buna aynı zamanda Estcoin şeklinde verilecek bir ödül sistemi, işletmelere koin’i kullanmaları konusunda bir teşvik sistemi ve yatırımcı ve girişimcilerin e-ikameti güvenilir ICO işlemlerini yapacak bir platform olarak gösterilmesi dahil edilebilir.”

İkinci olarak kullanılması planlanan durum ise güvenli ve devlet tarafından tahsis edilmiş kimliklerin zeminini oluşturmak.

Bu rolde Estcoin’in kullanımını Korjus şu şekilde belirtiyor:

“Dijital toplumumuz içerisindeki blockchain tabanlı koinler birçok işlemde kullanılabilecek. Dijital olarak evrakların imzalanması, servislere giriş yapılması veya akıllı sözleşmelerin uygulanması gibi”

“Kimlik Estcoinleri” en nihayetinde e-ikamet planını kullanan kullanıcılar tarafından satın alınması gerekebilir fakat bu ülke için bir gelirden ziyade “hizmetin bakım bedeline katkı” olduğu belirtiliyor.

Euro Bazlı Koinler?

Bununla beraber üçüncü ve muhtemelen en tartışmaya açık olan nokta Avrupa Merkez Bankası başkanı Mario Draghi tarafından ortaya atılan Estcoin’in fiyatının Euro ile sabitlenmesi iddiası. Draghi’i Eylül ayında şunu söylemişti:

“Hiçbir üye ülke kendi para birimini ortaya atamaz. Avrupa birliğinin para birimi Euro’dur.”

Korjus bu açıklamaya istinaden şunları aktarmıştı:

“Estonya hiçbir zaman Euro’ya alternatif bir para birimi sağlama amacında değildi. Yapmak istediğimiz merkezci olmayan kriptonun avantajlarıyla, resmi para birimlerinin kararlılığı ve güvenilirliğini birleştirmek ve bunun kullanımını e-ikamet toplumumuz ile sınırlandırmaktı.”

Estcoin bu mali kullanım örneğinde bankalar arasında hareket edip giriş-çıkış yapmasını gerektirecekti. Ama blockchain’e birkez dahil olduğu zaman toplum arasında bu değerin değiş-tokuşu tamamen ve küresel olarak ücretsiz olacak.

Korjus’a göre:

“Bütün ihtiyacımız olan dijital bir cüzdan ve devletin her bir euroyu Estcoin cinsinden geri vermek için göstereceği kararlılık”

İlk olarak duyurulduğundan beri Eestcoin “problem arayan bir çözüm” olarak hem övüldü hem eleştirildi. Korjus daha sonradan bu görüşleri onaylar nitelikte şu açıklamayı yaptı:

“Estcoin teklifi yapıldığından beri dünyanın dört bir yanından gelen geri bildirimleri dikkatli bir şekilde okuyor ve dinliyoruz. Sonuç olarak, daha iyi anladığımız nokta yalnızca Estcoin’in nasıl yapılandırılacağı değil aynı zamanda neden insanların Estcoin’i tutmak isteyeceği.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment