Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

EthCC 5: “The Merge” Öncesi Gerçekleştirilen Büyük Ethereum (ETH) Konferansından Notlar

Beşincisi düzenlenen Ethereum Topluluk Konferansı pariste gerçekleşti. Konferansta Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin, eylül ayında tamamlanması beklenen yazılım güncellemesinin ilgi çekici detaylarından bahsetti.

Geçtiğimiz günlerde beşincisi gerçekleşen Ethereum Topluluk Konferansı pariste yoğun ilgi gördü. 200’den fazla konuşmacının olduğu konferansta en çok ses getiren açıklamalar Ethereum CEO’su Vitalik Buterin‘den geldi. Yaklaşık 1 saat boyunca “The Merge” güncellemesinin detaylarından bahseden Vitalik, konuşmasında bu başlıklara değindi:

  • Ethereum bu güncelleme ile birlikte sadece daha ölçeklendirilebilir olmakla kalmayacak aynı zamanda daha düşük gecikme sürelerinde çalışabilecek.
  • Ethereum blockchain’i üzerinde bir sonraki bloğun/zincirin kim tarafından gerçekleştirileceği, blok işlenip güvenli bir şekilde kapanana kadar bilinemeyecek. Bu ağın mimarisine ekstra güvenlik sağlayacak.
  • The Merge güncelleştirmesi ile birlikte, bir validator olmadığınız durumda bile bir Ethereum bloğunun onaylanmasına katkıda bulunma şansınız olacak. Bu işlem Proof of Stake (hisse kanıtı) sayesinde mümkün olacak. Validator olmak içinde yüzlerce gigabaytlık disk alanı yükünüz olmayacak. Vitaliğe göre “bu merkeziyetsizlik için mükemmel”.
  • The Merge, aslında sabit diskinizde bulunan ve Ethereum bloklarını doğrulamak için ayrılan hafıza ön belleğinin yükünü büyük ölçüde azaltacak  ve geçmişe dönük ekstra bir kayıt tutmayı gerektirmeyecek. Böylelikle ağ ve doğrulayıcılar bir yükten daha kurtulmuş olacaklar.

Ethereum kurucusu Buterin’e göre, topluluk tarafından heyecanla beklenen Etherum 2.0 Merge güncellemesi Ethereum ağını daha güvenli, daha hızlı ve  ve daha merkeziyetsiz bir yer yapacak.

Vitalik Buterin’in ifadelerine göre Birleşme güncellemesi tamamlandıktan sonra, yol haritasının ancak “%55’lik kısmı tamamlanmış” olacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!