Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Ağında Güncelleme Çalışmaları Sürüyor: Bizans’tan Sonra Yeni Güncelleme Konstantinopolis

Ethereum geliştiricileri, ağın yeni büyük güncellemesi olan Constantinople için kodları yerleştirmeye başladı.

Ethereum ağının daha efektif ve daha az maaliyetli yapması amaçlanan bu yeni güncellemenin, tam olarak aktive edileceği tarih ise henüz belli değil ancak net olarak sistemin Ekim ayındaki Devcon4 Ethereum Konferansı’ndan önce yerini alması umuluyor.

Hangi blokta güncellemenin tam anlamıyla yürürlüğe gireceği de şu an belirsizliğini koruyan bir başka etmen. Güncelleme yol haritasında ise şu tarihler dikkati çekiyor. Buna göre, Constantinople için geliştirilme tarihi 13 Ağustos itibari ile son buluyor. Bundan sonraki iki aylık süreç ise test dönemlerini içeriyor ve güncellemeye spesifik bir ağın da, bu test sürecinde yer alması bekleniyor.

Platformu daha efektif ve kullanışlı yapmak için gereken birçok düzenlemeyi içermesi beklenen güncellemenin, aynı zamanda ağ maaliyetlerin de düşüreceği tahmin ediliyor. Bu serinin ilk güncellemesi olan ve geçtiğimiz Ekim ayında aktive edilen Byzantium’un ardından gelecek olan bu güncellemenin etkileri merakla bekleniyor.

Ethereum geliştirici ekibi arasında cuma günü yapılan toplantıya göre, toplamda 4 adet Ethereum iyileştirme güncellemeleri şu anda gündemde. Ethereum’un en popüler müşterilerinden birisi olarak da gösterilen Geth’in baş geliştiricisi Peter Szilagyi, yaptığı açıklamada Geth’in birçok değişikliği daha şimdiden hallettiğini belirtti.

EIP olarak da kısaltılan bu güncellemeler arasında blok işlemcilerinin Ethereum’da nasıl depolanacağı konusuna daha efektif bir bakış açısı getiren EIP 210 ve Ethereum Sanal Makinesi ya da kısa adıyla EVM’nin hızını arttırması amaçlanan EIP 145 yer alıyor. EIP serisinin diğer iki güncellemesi ise EIP 1014 ve EIP 1052 olacak. EIP 1052’nin kontratların etkileşimini optimize edecek bir op code olması beklenirken, EIP 1014’ün de ethereum state kanallarının eklenmesinde görev yapacağı kaydediliyor.

Yine hatrı sayılır derecede değişiklik yapabileceği ön görülen iki güncelleme de şu anda halen masada konuşulanlar arasında yer alıyor. Madencilik güçlüğü ve zorluğu göz önüne alındığında ise konu ile ilgili şu anda bir karar verilmesinin zor olduğu ifade ediliyor.

Nitekim, konuyla ilgili konuşan panelin moderatörü Hudson Jameson da, konuya bugün karar vermeyeceklerini açık ve net bir şekilde ifade etmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment