Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Berlin Güncellemesi İçin Tarih Verildi

Ethereum geliştiricileri, yol haritasının bir sonraki aşaması olan Berlin güncellemesinin hazır olduğunu açıkladı. Berlin öncesi hazırlanan Ropsten adlı test ağında, 10 Mart günü bir değişikliğe gidilecek.

Ethereum ağı, günümüzde 4 Aralık 2019’da hayata geçmiş olan İstanbul fork’unu kullanıyor. Yol haritasının bir sonraki ayağını temsil eden Berlin güncellemesi, 14 Nisan’da uygulama konacak. Node operatörlerinin, düğümlerini mainnet için en geç 7 Nisan tarihinde güncellemeleri öneriliyor.

Dört yeni EIP kullanılacak

İstanbul ve Londra güncellemelerinin arasında yer alan Berlin güncellemesi, Ethereum ağını dört yeni Ethereum Improvement Proposal (EIP) ile buluşturacak. EIP-2565, EIP-2929, EIP-2718 ve EIP-2930 olarak tanıtılan bu dört tasarı, farklı özellikler barındırıyor:

  • EIP-2565: Dijital imza, SNARK gibi birçok fonksiyonda modüler üst alınır. EIP-2565, ModExp’in maliyetini azaltacak.
  • EIP-2929: 2016’da yapılan bir DoS saldırısı sonrasında; SLOAD, *CALL, BALANCE, EXT* ve SELFEDESTRUCT fonksiyonlarının maliyeti artırılmıştı. Bunun yeterli olmadığı düşünüldüğü için, yeniden artırıma gidilecek.
  • EIP-2718: Geçmişte; yeni bir işlem türü kullanılmak istendiğinde o türün ağdaki geriye dönük tüm işlemlerle uyumlu olduğunun teyit edilmesi gerekiyordu. Geliştiriciler, işlemleri ortak bir “zarfta toplamanın” bu süreci hızlandırmasını bekliyor.
  • EIP-2930: İşlemde kullanılması beklenen erişim, adres ve depolama anahtarı listelerini barındıran yeni bir işlem türü oluşturulacak. Hedef, EIP-2929 sonrası artan gas maliyetini düşürmek.

Kullanıcıların ne yapması gerekiyor?

Güncellemeye ilişkin çalışmaların, hizmet sağlayıcıları tarafından yürütülmesi bekleniyor. Ethereum geliştiricilerinin açıklamasına göre Binance, Coinbase gibi borsaları; Metamask, MyEtherWallet, Trust Wallet, Ledger, Trezor gibi cüzdanları kullanan ETH sahiplerinin ekstra bir şey yapmasına gerek olmayacak. Bu durum, hizmet sağlayıcısının vereceği bir karar neticesinde değişebilir.

Berlin’in 12.244.000 numaralı blokta hayata geçmesi beklenirken; node operatörlerinin nodelarını bundan önce güncellemeleri tavsiye ediliyor. Gerekli işlemi yapmayanlar, güncel ağdan ayrı kalacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!