Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

ABD’de Kripto Para Belirsizliğine Karşı Yeni Tasarı Sunuldu

ABD’deki bir grup temsilci, ülkedeki kripto para regülasyonlarının değerlendirilmesi için SEC ve CFTC ortaklığında yeni bir çalışma grubu kurulmasını önerdi. Bunun için hazırlanan tasarı, 8 Mart’ta Meclis’e sunuldu.

Temsilciler Meclisi’nde görev alan Patrick McHenry, Gleen Thompson, Ted Budd ve Warren Davidson, “2021 Yenilik Yasası’nın Önündeki Engellerin Kaldırılması” başlıklı yeni bir tasarı hazırladı.

Tasarıda yer alan maddelerden biri, hukuken “dijital varlık” sınıfına dahil edilen kripto paralar için bir çalışma grubu oluşturmak.

Yetki alanları belirlenecek

Menkul Kıymet ve Borsa Komisyonu (SEC) ve Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), ülkedeki yasal belirsizlikler nedeniyle kripto para konusunda net yetki alanlarına sahip değil. Sunulan tasarının hedeflerinden biri, bu belirsizliği gidermek.

CoinDesk’in haberine göre, tasarının onaylanması halinde 90 gün içerisinde bir çalışma grubu kurulacak. Grupta SEC ve CFTC’den temsilcilerin yanında, özel sektörden isimler yer alacak. Çalışmalar sırasında, ABD’deki mevcut kripto para regülasyonları değerlendirilecek.

Bu doğrultuda, bir kripto paranın hangi şartlar altında menkul kıymet, hangi şartlar altında emtia olduğu belirlenmeye çalışılacak.

Bir yıl içinde rapor sunması beklenecek

SEC ve CFTC ile birlikte çalışacak özel sektör temsilcilerinin, finansal teknoloji sektörü ağırlıklı olması önerildi. Bunların içinde yatırımcılar adına konuşabilecek gruplara ve en az bir akademisyene de yer verilecek.

Kripto para regülasyonlarının, piyasa üstündeki etkisini araştıracak bu grubun Meclis’e bir yıl içerisinde rapor sunması beklenecek. Yapılan çalışmalar doğrultusunda, piyasada “adilliğin, düzenin, bütünlüğün, şeffaflığın ve verimliliğin” nasıl sağlanabileceğine yönelik önerilerde bulunulacak.

Tasarı; Meclis’i geçmesi halinde önce Senato’nun, ardından Başkan’ın onayına sunulacak. Gerekli onaylar alınırsa, Kongre bünyesinde çalışmalar başlayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!