Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum/Buterin: İşlem Ücretlerini Düşürmenin Yolunu Bulmak Zorundayız

Ethereum’un (ETH) kurucularından Vitalik Buterin, sıradan insanların da blockchain teknolojisinden faydalanabilmesi için “işlem ücretlerinin düşmesi” gerektiğini söyledi.

  • Afrika, Latin Amerika, Orta Doğu gibi pek çok bölgedeki finans altyapısının yetersizliğine değinen Buterin, “Eğer blockchainlerin orta halli, sıradan insanları güçlendirmesini istiyorsak önce işlem ücretlerini düşürmenin bir yolunu bulmak zorundayız.” dedi.

  • ABD’de Demokrat Senatör Elizabeth Warren, dünkü Bankacılık, Konut ve Kentsel İşler Komitesi oturumunda Ethereum blockchainindeki yüksek işlem ücretlerini gündeme getirip, bunu finansal katılım bağlamında eleştirmişti.

  • Bugünkü World Knowledge Forum’da konuşan Buterin’e göre Ethereum ağının, rollup ve sharding metotları sayesinde gelecekte saniyede 100.000’e varan miktarda işlemi kaldırması mümkün olabilir.

  • Ethereum’un kurucusu, bu metotların işlem ücretlerini 1 sentin altına kadar düşürmesini umuyor.

  • Beacon Chain’in geçen yılın sonundan beri aktif olarak kullanıldığı Ethereum ekosisteminde bir taraftan proof-of-work algoritmasından proof-of-stake algoritmasına doğru yapılacak geçişe (The Merge/Birleşim) hazırlanılıyor.

  • Buterin bu geçiş sonrasında Ethereum’un enerji tüketiminin %99’dan fazla düşebileceğini, Ethereum ağına saldırmanın daha zor hale gelebileceğini ve yok edilen ETH miktarının, üretilen ETH miktarından fazla olabileceğini açıkladı.

  • Watch the Burn verilerine göre ağustosun başında kullanıma giren Londra hard fork’u, o tarihten beri toplamda 1 milyar dolardan fazla değerde ETH’in yakılmasına yol açtı.

  • Saydığı gelişmelerin “fikirden” ibaret olmadığını ve çoktan “koda” döküldüğünü söyleyen Buterin, “Proof-of-stake ve ölçeklenme yaklaşıyor. Umarım insanlar buna hazır olur.” dedi.

Görsel: Vitalik Buterin (TechCrunch, lisanslıdır, görsel Koin Bülteni tarafından değiştirilmiştir)
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!