Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Ekibinden Validatör Adaylarına Güzel Haber

Ethereum geliştiricileri ETH 2.0 güncellemesiyle birlikte ağda validatör olmayı planlayan kişileri sevindirecek bir açıklama yaptılar.

Ethereum geliştiricileri bugün ETH’in kendi blogu üzerinden bir duyuru yayınladılar. Eth2 ekibi tarafından bu duyuruya göre ETH 2.0 validatörleri için yeni bir test ağı hazırlandı. Ethereum, ConsenSys ve DeepWork Studio işbirliğiyle hazırlanan bu test ağı şu anda aktif olarak kullanılabiliyor.

Validatörlere Eğitim

Şu anda Proof-of-Work algoritması ile çalışan Ethereum ağında yakın gelecekte Proof-of-Stake algoritmasına geçiş yapacak. Bu güncellemeyle birlikte Ethereum ağında staking yapılmaya başlayacak ve ağdaki madencilerin yerini validatörler alacak.

Ethereum geliştiricileri bu geçiş sürecini olabildiğince sorunsuz bir şekilde atlatabilmek için birkaç farklı test ağı hazırladılar. Sapphire gibi test ağlarından olumlu sonuçlar alan geliştiriciler, 4 Ağustos tarihinde de Medalla adlı bir test ağını kullanıma açacaklarını duyurdular. Bu test ağı, ETH 2.0 güncellemesiyle birlikte ağda validatör olmayı planlayan kişiler için adeta bir hazırlık süreci olacak. Bundan  bir hafta sonra faaliyete geçecek olan bu test ağına şimdiden para gönderilebiliyor.

Ethereum ekibi tarafından yapılan açıklamalara göre ETH 2.0 güncellemesi bu test sürecinin ardından üç aşamayla hayata geçirilecek. Bu aşamalar sırasıyla Phase 0, Phase 1 ve Phase 2 olarak adlandırılıyor. Ethereum blogunda yer alan bilgilere göre bu süreç şu şekilde işleyecek:

Ethereum 2.0 güncellemesine genel bakış, Kaynak

Gelir Elde Edilebilecek

Ethereum 2.0 ağında validatör olan kişiler sundukları hizmet karşılığında gelir elde edebilecekler. Bu kişiler madencilerden farklı olarak maden cihazı kullanarak değil ağdan stake, başka bir deyişle hisse alarak, daha da başka bir deyişle para ödeyerek gelir elde edecekler.

Validatörlerin kazancı

Ethereum ağındaki bu validatörlerin sabit bir geliri olmayacak. Validatörlerin elde ettikleri gelir miktarı değişiklik gösterebilecek. Mesela stake edilmiş toplam ETH miktarı azsa bu ETH’lerin yıllık getirisi fazla olabilecek. Eğer tam tersi bir durum söz konusuysa ve çok fazla miktarda ETH stake edilmişse bunların yıllık getirisi daha düşük olacak.

İnsanlar Şimdiden Hazırlar

Ethereum destekçileri ETH 2.0 güncellemesini uzun süredir bekliyorlar. PoS algoritmasına geçilmesini ve validatör olmayı bekleyen de pek çok sayıda isim var. Yerli kripto para camiasının sevilen isimlerinden Altuğ Öztürk bundan birkaç gün önce konuyla ilgili bir tweet atıp

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment