Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum (ETH) Kurucusundan Merkezi Borsalara Karşı Kaybolan Güveni Tazelemek İçin Öneriler

Ethereum kurucusu Vitalik Buterin, FTX çöküşü sonrası merkezi borsalara (CEX) azalan güvenin tekrar kazanılması için öneriler paylaştı.

Vitalik Buterin, daha önce Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun (CZ) çok daha güvenilir bir sistem geliştirmek için birlikte çalışacaklarını duyurmalarının ardından ilk adımı attı.

Buterin 19 Kasım tarihinde paylaştığı makalesinde, FTX çöküşü sonrası merkeziyetsiz borsalara (DEX) yönelen yatırımcıların güvenini tekrar kazanmak adına merkezi borsalara önerilerde bulundu. FTX iflasına ve ardından yaşananlara bir çözüm sunmayı amaçlayarak borsaların işleyiş şekillerine dair hem teknik hem de düşünsel eleştiriler getirdi.

Buterin, kripto borsalarının istikrarını sağlamak için “Non-interactive zero-knowledge proof (zk-SNARK’s) argümanı gibi teknolojiler de dahil olmak üzere “itibari para birimi” yöntemlerinin ötesini keşfetmeye yönelik çalışma çağrısında bulundu.

Adeta bir “güvenli merkezi borsa nasıl olur” kılavuzu sunan Buterin, makalesindeki bu açıklamalarını bir çok veri ve algoritma ile güçlendirdi. zk-SNARK’s sisteminin önemini vurgulayan Buterin, bir kanıtlayıcı ile bir doğrulayıcı arasındaki verinin üçüncü tarafların müdahalesi olmadan doğrulanabilmesi gerektiğini yazdı. İşlemin geçerliliğinin ötesinde belirli herhangi bir bilgiyi ifşa etmeden, kanıtlayıcı tarafından verinin doğrulandığı bu sistemin borsalar için hayati olduğunun altını çizdi.

Borsalardaki rezerv kanıtı sistemi üzerine de argüman geliştiren Buterin, Merkle Ağacı sisteminin her ne kadar doğruluk ve şeffaflık konusunda önemli bir karşılığı olsa da güvenlik konusunda zayıf kaldığını dile getirdi. Binance, geçtiğimiz günlerde Merkle Ağacı sistemi ile rezerv kanıtı yoluna gideceğini açıklamıştı.

Makalesinde temel olarak zk-SNARK’lar üzerinde duran Buterin, talep edilen gerçek değeri kanıtlarken aynı zamanda güvenlik sağlamak için zk-SNARK kullanmayı önerdi. Verinin doğruluğunu teyit ederken aynı zamanda verinin gizliliğini koruyan bu sistem sayesinde borsaların çok daha şeffaf ve güvenli olacağı Buterin tarafından özellikle belirtildi.

CEO CZ ise bir Twitter gönderisinde Buterin’in bu yeni makalesini paylaşarak “Vitalik’in yeni fikirleri. Bunun üstünde çalışıyor.” ifadelerine yer verdi. Görünen o ki CZ süreci yakından takip ediyor ve geleceğe yönelik geliştirme süreçlerinde kripto paraların “dahi çocuğundan” yardım alma konusunda çekinmeyecek.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!