Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum (ETH) PoS’un Ardından Tekelleşiyor Mu?: Doğrulayıcı Gücünün Yüzde 45’i Lido ve Coinbase’in Elinde

Ethereum’un (ETH) Merge güncellemesinin ardından ağdaki doğrulayıcıların yaklaşık %45’i 2 büyük şirket tarafından kontrol ediliyor.

Ethereum ağının İş Kanıtı (PoW) sisteminden Hisse Kanıtı (PoS) sistemine geçmesinin ardından ağ üzerindeki hakimiyete sahip kullanıcılar da değişti. Dün itibariyle tamamlanan Merge güncellemesinden sonra açıklanan veriler, ağın doğrulayıcı kontrolünün yaklaşık %45‘inin 2 büyük şirket tarafından sağlandığını ortaya koydu.

Bu şirketler arasında İngiltere merkezli merkeziyetsiz finans (DeFi) platformu Lido %30 doğrulayıcı gücüyle birinci sırada yer alıyor. Lido üzerinde 4 milyon 157 bin Ethereum stake ediliyor. İkinci sırada ise %14,45‘lik payıyla ABD merkezli kripto para borsası Coinbase yer alıyor. Coinbase üzerindeyse 1 milyon 986 bin adet stake edilmiş Ethereum bulunuyor. Bunun yanı sıra yine ABD merkezli bir kripto para borsası olan Kraken toplam hacmin %8,30‘una ve dünyanın en popüler kripto para borsası Binance ise sadece %6,58‘lik doğrulayıcı payına sahip durumda bulunuyor.

Rus yazılımcı Vitalik Buterin tarafından yaratılan Ethereum görünen o ki %30,24 oranla İngilizlerin, %22,75 oranla ise ABD‘nin kontrolü altında bulunuyor. Bu durum her ne kadar en yüksek ikinci hacme sahip ikinci kripto para olan Ethereum’un merkeziyetsiz yapısını sorgulatsa da aynı durum aslında Bitcoin için de geçerli. Halihazırda Bitcoin doğrulayıcılarının %43.58‘i 2 büyük şirket tarafından kontrol ediliyor. Foundry Usa %27,20‘lik paydaya sahipken, Antpool ise %16,38‘lik bir doğrulayıcı paydasına sahip bulunuyor.

Görünen o ki marketin en büyük 2 kripto parası da birtakım tekellerin kontrolü altına girmekten kaçmayı başarabilmiş değil ve bu durum regülasyonlar ile birlikte merkeziyetsizliğin ciddi zararlar görmesine sebebiyet verebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!