Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fitch El Salvador’un Kredi Notunu Düşürdü: Başkan Bukele Tüm Olumsuzluklara Rağmen Yeniden Aday

“Büyük Üçlü” olarak adlandırılan kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan Fitch Ratings, Bitcoin’i (BTC) yasal ihale olarak kabul eden El Salvador’un “uzun vadeli yabancı paralar cinsinden” kredi notunu düşürdü.

Giderek kötüleşen ekonomik görünümün yükü El Salvador halkının omuzlarına binmeye devam ediyor. Bukele’nin radikal ekonomik hamlelerine karşın uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ülkenin uzun vadeli yabancı paralar cinsinden kredi notunu CCC’den CC’ye indirdi.

15 Eylül tarihinde Fitch’in resmi web sitesinde yayınlanan raporda, zayıf likidite pozisyonları ve hedge edilmemiş döviz pozisyonlarının ülke ekonomisi üzerinde gedik oluşturduğu belirtildi. Ülkenin Ocak 2023’teki 800 milyon dolarlık tahvil ödemesinin temerrüdü olası kıldığına işaret eden rapor, El Salvador’un Ocak 2023’e kadar ortalama 3,7 milyar dolarlık bir finansmana ihtiyacı olacağını tahmin etti.

Kuruluş, Ocak 2023 öncesinde ülkenin mali durumunu kısaca “korkunç” olarak tanımladı. Ayrıca Bukele’nin geçtiğimiz aylarda kredi kuruluşlarının yanıldığını ispatlamak için yaptığı tahvil geri alımı için ” zaten gergin olan likidite pozisyonunu muhtemelen daha da zayıflatacak” yorumunda bulundu.

Başkan Nayib Bukele Yeniden Aday

El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele giderek kötüleşen ekonomik ve siyasi görünüme karşı 2024’te Cumhurbaşkanlığına tekrar aday olacağını açıkladı.

Bunlara rağmen, El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele, 15 Eylül’de gerçekleştirilen El Salvador Ulusal Bağımsızlık Günü kutlamalarında 2024 yılında yeniden Cumhurbaşkanlığına aday olacağını duyurdu.

Yüce divan üyelerinin değiştirilmesi ve hemen ardından yeni yüce divanın 2021 yılında Cumhurbaşkanlarının iki dönem art arda aday olmasını yasaklayan ibareyi kaldırmasından sonra halk, Nayib Bukele’nin ikinci dönem de adaylığını koyacağını tahmin ediyordu. Karar üzerine ABD hükümeti, Bukele’nin “demokrasiyi baltaladığını” öne sürmüştü.

Öte yandan Bukele’nin adaylığı, kesin bir sonuçla seçimi kazanacağı anlamına da gelmiyor. Bukele’nin radikal hamlelerinin getirdiği ekonomik yük, halk tarafından sık sık memnuniyetsizlikle karşılanıyor. Yerel halkın siyasi anlamda otoriter ancak gerçekçi çözümlerden uzak bulduğu bilinen Bukele’nin en büyük rakibi ekonomi olacak gibi görünüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!