Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dünyanın En Havalı Diktatörü Faiz Lobisine Karşı: Batacağı söylenen El Salvador, tahvillerini geri çağırıyor

Başkan Nayib Bukele, ülkenin temerrüte düşeceği endişelerini sonlandırmak için vadesi henüz dolmamış tahvilleri geri çağırma programı başlatılacağını duyurdu.

Bloomberg haberine göre, El Salvador başkanı Nayib Bukele, 2023 ve 2025 vadeli tüm devlet tahvillerini geri çağırmak için meclise taslak sundu.

Uzmanlara göre Bukele’nin bu hamlenin amacı, El Salvador’a sürekli olarak Bitcoin (BTC) yasal olarak tanınmaması ve kullanılmaması yönünde salık veren Uluslararası Para Fonu (IMF), geleneksel kredi piyasaları ve derecelendirme şirketleri ile El Salvador arasındaki gerginlikten doğan temerrüt spekülasyonlarının önüne geçmek.

İhraç verilere göre, 2023 vadeli USP01012AJ55 kodlu dolar tahvilinin yıllık kupon faizi %7,75 verimliliği ise %75,75 tahvilin toplam büyüklüğü ise 800 milyon dolarken ve 2025 vadeli USP01012AS54 kodlu dolar tahvilinin ise kupon faizi %5,87 verimliliği ise %55,8 tahvilin toplam büyüklüğü ise 800 milyon dolardır. İki tahvil de daha öncesinde B- kredi notuna sahipken 09/02/2022 tarihinde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings tarafından üç seviye birden düşürülerek CCC (yatırımın faizlerinin ve anaparasının ödnemesinde ciddi riskler var) olarak belirlenmişti. Bukele’ye göre El Salvador’un 2025’e kadar tüm borcunu geri çağırabilecek likiditesi bulunuyor. Tasarının onaylanmasının ardından evraklar tamamlanır tamamlanmaz altı haftalık satın alma operasyonu başlayacak ayrıca Başkan Bukele, tüm tahvillerin peşin olarak ve piyasa fiyatından alınacağını duyurdu.

El Salvador’un geleneksel piyasalar ile yaşadığı çatışmaların sebebi olan Bitcoin rezervleri ise yaklaşık %54’lük bir düşüşle 103,9 milyon dolara tekabül ediyor. Düşüşte 55,8 milyon dolar zarar eden El Salvador’un Bitcoin rezervlerinin ortalama maliyeti ise 45.171 dolar seviyelerindedir. Başkan Bukele’nin son hamlesi ise Bitcoin şehri kurma planı olmuştu.

 

 

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!