Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Hard Fork’una Sayılı Saatler Kaldı – Ethereum’u Ne Gibi Değişiklikler Bekliyor?

Ethereum‘un heyecanla beklenen Constantinople hard fork’unun aktif hale gelmesine sayılı saatler kaldı. Uzmanların yaptığı tahminlere göre block #7080000 bünyesinde gerçekleşecek olan hard fork’un 16 Ocak tarihinde aktif olması bekleniyor.

Söz konusu güncelleme birden çok özelliğe ev sahipliği yapmakta ve Casper ile Sharding güncellemelerinden de belirli öğelere sahip. Hard fork ilk olarak 2018 yılının sonunda yapılacak şeklinde lanse edilse de, daha sonra Etheruem geliştirici ekibi tarafından Ropsten Testnet hard fork’u sırasında karşılaşılan sebeplerle ertelenmişti.

Daha sonra 9 Ocak tarihinde başarılı bir şekilde sonuçlandırılan Rinkeby Testnet ile birlikte fork kesinlik kazandı. Şuan için Ethereum hard fork’u ile gelmesi beklenen beş büyük özellik var.

EIP 145 olarak bilinen güncelleme, ağ üzerindeki belirli aktivitelerin masrafını azaltacak. Vitalik Buterin tarafından yazılan EIP 1014 ise, henüz ağda var olmayan adresler ile etkileşime girilmesini mümkün hale getiriyor. Nick Johnson ve Pawel Bylica’nın hazırladığı EIP 1052, temel olarak keccak256 hash’i ile ilgili ve bu da ağ üzerindeki belirli etkinliklerin masrafını azaltmayı amaçlıyor. Wei Tang’ın hazırladığı EIP 1283, akıllı kontrat depolama için yeni kullanımlar getirip SStore için olan gas ücretini azaltacak.

Beklenen en büyük güncelleme olan ve Afri Schoedon tarafından hazırlanan EIP 1234 ise, block başına elde edilen 3 ETH’lik ödülün, 2 ETH’ye düşürülmesini sağlayacak ve zorluk bombasını 12 ay daha erteleyecek. Yeni güncelleme ile günlük kazılan ETH sayısının 20.300 ETH’den, 13.400 ETH’ye düşeceği tahmin edilmekte ve bu da Bitcoin’in yarılanmasına benzer bir görev üstlenecek.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment