Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum İşlem Ücretlerini 92 Kata Kadar Düşüren Optimism (OP) Nedir?

Bu yazımızda sizler için Ethereum’un bir ölçeklendirme sistemi olan Optimism’i (OP) inceledik.

Düşük maliyetli ve çok hızlı olduğu belirtilen Optimism, ethereum’un katman-2 protokolüdür. Ethereum ağının yoğunluğundan sonra artan işlem ücretlerine bir çözüm olarak ortaya çıkan ölçeklendirme protokolleri, işlemleri daha hızlı ve daha düşük maliyetle yapmayı hedefliyor.

“Optimisctic Rollups” adındaki bir tekniği kullanan protokol, bu teknik sayesinde birden fazla işlemi tek bir işlemle birleştirerek blockchain’ine yerleştiriyor. Optimism, maliyet tasarrufu için verileri sıklaştırarak ethereum blockchain’ine gönderiyor. Ethereum blockchain’i ile nerdeyse aynı şekilde tasarlanan Optimism ile ERC-20 uyumlu bir kripto para transfer edilebiliyor.

Dune analytics verilerine göre günlük 100 binden fazla işlem gerçekleştirilen Optimism, Ethereum işlem ücretlerini 92 kata kadar düşürüyor. Ayrıca kripto paranın toplam on-chain değeri 705 milyon dolar civarında bulunuyor.

Mart ayında Andressen Horowitz (a16z) ve Paradigm liderliğindeki B serisi finansman turunda 150 milyon dolar yatırım alan protokolün başlangıç değeri 1.65 milyar dolar olmuştu.

2019 yılının haziran ayından beri bulunan Optimism, aynı yılın ekim ayında bir test sürümü yayınladı ve 2021 yılının sonlarına kadar ana ağına geçiş yapmadı. Yaklaşık 10 gün önce dünyanın en büyük kripto para borsası Optimism’i sistemlerine entegre ettiğini duyurmuştu.

Defi Llama verilerine göre toplam kilitli değeri (TVL) 275 milyon dolar olan kripto parayı, Uniswap ve Synthetix olmak üzere 38 DeFi protokolü destekliyor.

1 Haziran itibariyle birçok borsada işlem görmeye başlayan Optimism, şu anda Binance, Huobi, Kucoin, FTX, Bybit ve Gate.io gibi büyük borsalarda yer alıyor.

Toplam arzı 4.29 milyar olan kripto paranın şu anda dolaşımdaki arzı 214 milyon civarında seyrediyor. Ayrıca Optimism’in yerel token’ı OP borsalarda şu anda 1,54 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!