Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Shapella’ya Saatler Kaldı: Satış Baskısı Hakkında Dev Şirketlerin Fikir Ayrılığı

Ethereum’un uzun zamandır beklenen ve stake edilmiş 18 milyon ETH’nin kilidinin açılacağı Shapella güncellemesine saatler kaldı. Yatırımcılar gelişmeyi merakla takip ederken piyasanın önde gelen analistleri olası bir satış baskısı hakkında fikir ayrılığına düştüler. 

Ethereum’un Shapella güncellemesinin 13 Nisan TSİ 01.20 sularında Beacon Chain’de epoch 194048 üzerinde gerçekleşmesi bekleniyor. Shapella güncellemesiyle birlikte Hisse Kanıtı (PoS) mekanizması için stake edilmiş ETH’ler kullanıcılar tarafından çekilebilir hale gelecek.

Shapella her ne kadar yatırımcılar arasında uzun süredir beklenen olumlu bir gelişme olarak değerlendirilse de bu denli büyük bir miktarın seneler sonra hareket edecek olması piyasa analistleri arasında görüş ayrılığı yarattı. Bu görüş ayrılıklarının en dikkat çekeni ABD’li iki dev kurum olan JPMorgan ve Fidelity arasında yaşandı.

Satış baskısı yaratacak mı?

JPMorgan analistleri yakın tarihli bir notta, yükseltmeden sonra doğrulayıcılar için 1 milyon civarında ödül niteliğinde Ether dağıtılacağından bu durumun muhtemelen “biraz satış baskısı” yaratacağını öne sürdüler. Öte yandan staking süresince iflas eden kripto para kurumlarının kilitler açıldıktan sonra varlıklarını satmaya meyilli olacağı da analisteler tarafından vurgulanan bir diğer nokta oldu:

İflas eden kuruluşlara ait Ether bakiyelerindeki potansiyel satış hamlesi de düşünülürse, satış baskısı önümüzdeki haftalarda daha büyük olabilir. Bu nedenle muhtemelen Ethereum önümüzdeki haftalarda Bitcoin’e kıyasla daha kötü bir performans sergileyecek.

Fidelity analistleri ise staking edilen Etherlerin çoğunun geçtiğimiz boğa koşusunun ortasında kilitlendiğini ve o dönemlerde fiyatın 2.500-3.000 dolar bandında olduğunu hatırlattı. Yatırımcıların bu uzun süreli bekleyişin ardından 1.900 dolar civarından zararına satış yapmak istemeyeceğini düşünen analistler, olası satış baskısının daha hafif yaşanacağını öne sürdü.

Bununla birlikte Fidelity analistleri başka önemli bir noktaya dikkat çekti. On-chain analiz platformu Dune tarafından sağlanan verilere göre stake edilmiş Ether miktarının üçte biri Lido Finance (LDO) gibi likit staking platformları üzerinde tutuluyor. Yani bu platformda stake yapan yatırımcılar sETH, wsETH gibi platform tokenlarının ödüllerini alıyorlar ve zaten halihazırda Shapella güncellemesine ihtiyaç duymadan istedikleri zaman kilitli Etherlerini çekebiliyorlar. Analistlere göre bu faktörler göz önünde bulundurulduğunda ciddi bir satış baskısı beklemek mantık dışı olabilir.

Her ne kadar arza yeniden dahil edilecek miktar çok fazla olmasa da yatırımcı psikolojisi gereği olası bir “haberi sat” durumunun yaşanabileceğini düşünenlerde var. Diğer yandan Ethereum Hisse Kanıtı (PoS) sistemine geçtiği günden beri alttan alta bir arz şoklaması yaşıyor ve on-chain verilerine göre Merge’den bu yana toplamda 83 bin 870 Ethereum’un yakılarak arzdan çıkarıldığı görülüyor.

Kilidi açılacak toplam ETH miktarı ne kadar?

Ethereum ağı üzerinde staking işlemleri Aralık 2020‘de başladı ve o günden bu yana stake edilen miktar yaklaşık 34 milyar dolara ulaştı. Ethereum.org üzerinde sunulan bilgilere göre stake edilen Etherlerin miktarı haberin kaleme alındığı esnada 18 milyon olarak gösteriliyor.

Ek olarak staking ödülünü temsilen toplamda 1 milyon ETH kullanıcıların bakiyelerine eklenecek ve toplamda 19 milyon ETH arza yeniden dahil edilmiş olacak. Verilere göre Ethereum üzerindeki kilitli varlıklar ve verilecek staking ödülleri şu anda toplam Ethereum arzının yaklaşık %15’ünü oluşturuyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!