Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Staking Getirisi Tarihi Yüksek Seviyede: Fiyat Nasıl Etkilenecek?

Ethereum (ETH) yıllık staking faiz oranı (APR) tüm zamanların en yüksek seviyesine (ATH) ulaştı.

Ethereum staking getirisi tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Token Unlock tarafından sağlanan verilere göre Ethereum’un yıllık staking faiz oranı 15 Mayıs günü %8,72 seviyesini gördü. Şangay güncellemesinden bu yana yaşanan APR artışı ve ardından gelen bu rekor seviye yatırımcıların Ethereum staking’i yapması için cazip bir orana ulaşmış oldu. Ethereum ağındaki validatör (doğrulayıcı) sayısı da rekor kırarak 571 bin seviyesine yükseldi.

Buna ek olarak Ethereum ağında staking yapmaya olanak tanıyan stETH‘nin yıllık faiz oranı ise tüm zamanların en yüksek seviyesi olan %8′e yükseldi. stETH, ETH’ye sabit bir oranda bağlıdır ve bu nedenle 1 ETH, 1 stETH’ye eşittir.

Piyasa analistleri ise artan APR oranlarının Ether fiyatına nasıl yansıyacağı konusunda ikiye bölünmüş görünüyor. Kimi analistler oranlardaki artışın yatırımcıları daha fazla Ethereum alıp stake etmeye iteceğini ve talep artışının fiyata olumlu yansıyacağını öne sürse de diğerlerine göre söz konusu APR artışı geçici olabilir ve bu durumun fiyat üzerinde gözle görülür bir yansıması olmayabilir.

Ethereum APR’ı, çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bunlar arasında likidite sağlama miktarı, piyasadaki arz talep durumu, risk oranları ve işlem ücretleri gibi etkenler bulunur. Ethereum’da faiz oranları, platformdan platforma değişebilir ve piyasa koşullarına bağlı olarak zaman içinde dalgalanma yaşayabilir.

Şangay güncellemesi ve yükselen APR ilgiyi artırdı

Yaklaşık 1 ay önce gerçekleşen Şangay güncellemesinden bu yana protokol üzerinde kilitlenen ETH miktarı, çekilen miktardan fazla oldu. Şangay’ın ardından milyonlarca ETH’nin kilidinin açılacağı ve kullanıcıların bu varlıkları çekeceği için ağda güvenlik sorunları oluşacağı tezi de böylelikle çürümüş oldu.

Aksine kullanıcılar bu esnek protokol kapsamında staking hizmetlerine karşı ilgisini artırdı. Yatırımcılar, artan yıllık getiri oranlarına paralel olarak daha fazla varlığı stake etmeye devam ediyor.

Şangay güncellemesinden bu yana toplamda 2,67 milyon ETH stake işleminden çekilirken 3,42 milyon ETH ise stake etmek için kilitlendi. Ethereum ağının İş Kanıtı (PoW) mekanizmasından Hisse Kanıtı (PoS) geçmesiyle birlikte kritik bir konuma sahip staking hizmeti, hem ağın güvenliğini hem de aksamadan çalışmasını sağlıyor.

CoinGecko verilerine göre 24 saat içerisinde %1,4 değer kazanan ETH, yazım esnasında 1.832 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!