Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Takipçilerinin Dikkatine: Ufuktaki ETH Vadeli İşlemleri, Fiyatı Nasıl Etkileyecek?

Ethereum, Ethereum, Ethereum… Son dönemin en çok konuşulan kripto parası olan Ethereum’da suların durulmadığı herkesin malumu. Ocak ayındaki seviyelerin ardından şimdiki gelinen 190 dolar civarları, şüphesiz herkesin canını sıkmış durumda. Konu ile ilgili yorum yapan çeşitli otoriteler, Ethereum’un yıl sonunda düzenlenmiş vadeli işlemler borsalarında Bitcoin’in ardından işlem görecek ikinci kripto para olacağını ifade ediyor ve şimdiki düşüşün de bu yönde alttan toplamak için yapılmış kasıtlı bir şey olduğunu belirtiyor.

Yapılan haberlerde Chicago Borsası CBOE’nin, ABD Emtia ve Vadeli İşlemler Komisyonu CFTC’nin bu konu ile ilgili onayını beklediği belirtiliyor. Bilindiği üzere aynı borsa, 2017 yılının sonunda Bitcoin vadelilerini işleme alan borsa olmuştu.

Platform bunu Gemini üzerinden sağlayacak. Zaten Bitcoin vadelileri de CBOE’de Gemini aracılığı ile işlem görüyor.

SEC’in Ethereum’u senet olarak görmediğini açıklamasının ardından birçok analist o dönem bu kararı, Ethereum vadelileri için olumlu bir haber olarak yorumlamış ve hatta CBOE başkanı Chris Concannon, şöyle konuşmuştu:

”SEC’in Ether gönderimleri ile ilgili aldığı karardan memnunuz. Ethereum vadelileri için şüphesiz bu karar önemli bir dönüm noktası. Ethereum vadelilerini de platforma eklemeyi uzunca bir süredir düşünüp tartışıyoruz.”

CBOE ekibi de yakın dönemde Concannon’un açıklamalarına benzer ifadeler kullandı. ABD basınına konuşan yetkililer şöyle dedi:

”Ethereum gerçekten de ciddi bir koin ve iyi bir potansiyeli var. Bitcoin ile birlikte talebin en fazla olduğu kripto para. Vadeli işlemler konusunda bir düşüncemiz var ancak bunun için sıkı bir çalışma ve araştırma yürütmeliyiz. CFTC ile bu süreç hakkında konuştuk ve tüm müşterilerimizin ve market paydaşlarının rahat etmesi bizim öncelikli amacımız.”

İfade edildiği üzere, Ethereum vadelileri konusunda yatırımcılardan ciddi bir talep olduğu aşikar. Bitcoin vadelileri konusunda iyi iş çıkaran CBOE, bu sefer aynı dizayn ve mantıkla bir ETH vadeli işlemi çıkarmak istiyor gibi görünüyor ancak borsa şu aşamada fazla bir detay vermekten kaçınıyor.

Ne Olabilir?

Ethereum vadelilerinin ne zaman platforma gireceği ya da girip girmeyeeği şu an için belirsiz. Zaten verilere bakıldığında vadeli işlemlerin açılmasının koinin fiyatına doğrudan olumlu bir etki yapacağını söylemek de pek mümkün değil. Fundstrat’tan Tom Lee, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

”Aralık ayından bu yana vadeli işlemlerin Bitcoin fiyatına olan etkisi ortada. Ethereum için de benzer bir şey olabilir.”

İyi mi Kötü mü?

Piyasanın neye nasıl tepki vereceğini ön görmek elbette ki imkansız bir görev ancak bu tarz hamlelerin kripto paraların fiyatlarını etkilediğini düşünen analistler de var. eToro şef market analisti Mati Greenspan’e göre, Wall Street kripto para piyasaları ile köprüler kurmak konusunda oldukça iyimser ve Ethereum vadelileri bu köprünün önemli bir ayağı olabilir.

Greenspan, sosyal medyada yapılan vadeli işlemlerin Ethereum fiyatına olumsuz etki yapacağı yönündeki yorumlara ise, şöyle yanıt verdi:

”Bunda korkulacak bir şey yok. Ürün fiyatlandırmasında bunlar önemli parametrelerdir. O yüzden bunun piyasa için sağlıklı bir şey olacağını düşünüyorum.”

Greenspan aynı zamanda Ethereum vadelilerinin, uzun zamandır kötü dönemden geçen piyasa için önemli bir dönüm noktası olabileceğini de belirtirken, bu işlemin onaylanması durumunda kripto paraların yeniden spot ışıklarını üzerine çekebileceğini ve büyük yatırımcıların sektöre girebileceğini belirtti ve şunları ekledi:

”Kripto para fiyatları birbirine ciddi şekilde bağımlı. O sebeple ETH için güzel olan bir şey, Bitcoin ya da diğer lider kripto paralar için de gayet güzel olabilir. Bundan dolayı bu durumdan korkmak yersiz. Aynı zamanda bu tarz işler bir nevi pazarlama da oluyor birçok büyük yatırımcı sektöre giriş yapabilir.”

Greenspan her ne kadar pozitif ve iyimser olsa da, farklı düşünenler de mevcut. Örneğin Wealth Chain Capital’in CEO’su Philip Nunn, yaptığı açıklamada birçok yatırımcının böylesi bir durumda Ethereum’u shortlayacağını belirtirken, şunları söyledi:

”Bana göre 2018’de Bitcoin’de gördüğümüz tüm bu davranuşların altında yatan şey vadeli işlemlerdi. Piyasa dinamiklerini kökünden etkileyen şeyler bunlar. Manipülasyonlara ve balinalara daha ciddi hareket alanı tanıyor. Bazıları çok fazla para kazanıyor.”

Nunn, ayrıca bunun ERC20 tokenleri kullanan ICO şirketleri için de bu durumun olumsuz olacağına vurgu yaparak, şunları söyledi:

”ETH için bu durum gerçekten can sıkıcı olabilir. Bir kere, BTC’ye kıyasla ETH’nin hacmi çok daha az. ETH vadelileri gelirse fiyatın 100 doların altına ineceğini dahi düşünüyorum. ICO noktası da sıkıntılı bir durum. Ellerinde ciddi ETH tutan şirketlerden bahsediyoruz. Sıkıntı yaşanması durumunda onlar da düşüşten ötürü ellerindeki ETH’leri çıkaracaklardır.”

Farklı Bir Sonuç Mümkün mü?

Bitcoin özelinde bakmak gerçekten de mantıklı ancak tabii ki her olayın kendi iç dinamiklerinin farklı olduğuna da dikkat etmek gerekiyor. CBOE’nin Bitcoin vadeli işlemlerini duyurmasının çok kısa bir süre sonrasında Bitcoin fiyatı, 20 bin dolarlar ile bugüne dek yakaladığı en büyük seviyeyi yakalamıştı. Elbette o dönem Bitcoin’in arkasına aldığı rüzgara bu işlemlerin açıklanmasının ufak da olsa bir katkısı olmuştu ancak bunu tamamen ona bağlamak, elbette ki pek akılcı bir yaklaşım olmayacaktır.

Daha sonra kripto para piyasalarında yaşanan düşüşler de hemen herkesin malumu oldu. Elbette bu düşüşe katkıda bulunan birçok faktör olsa da, BTC vadelilerinin bu noktada nasıl bir etki gösterdiğini tahmin etmek de yine çok zor bir durum.

Bitcoin vadeli işlemlerinin 2018’in ortasına doğru tepe yapmasının ardından birçok yatırımcının kripto paralar ile vadeli işlemler konusunda ciddi bir istek duyduğu ise, kulislerde konuşulan diğer konulardan.

Şu aşamada, Ethereum vadelilerinin işleme girmesi demek, öyle alelade alınmış bir karardan ziyade daha çok uzun süre araştırılmış ve ince elenip sık dokunulmuş bir karara benziyor.

Sözün özü, şu aşamada Ethereum vadelilerinin fiyata nasıl bir etki yapacağı konusunda çeşitli fikirler mevcut ve genel manada herkes bekleme taraftarı olduğunu ifade ediyor. Zaten, Phillip Nunn, konuyla ilgili yaptığı son açıklamalarda da durumu özetliyor. Nunn, şöyle diyor:

”Tabii ki ben 100 dolar olabilir diyorum ancak ETH gidip bin dolara da çıkabilir ve ben yanılabilirim. Bitcoin fiyatı ile ilgili yapılan tahminlerde de bu görülüyor. Birçok tahmin boşa çıkmış durumda. Bence şu aşamada tahmin yapmak, karanlıkta ateş etmek gibi. Nereye gideceğini bilmek imkansızla eş değer gibi bir durum.”

Bakalım kripto para piyasalarının son dönemde en çok konuştuğu şeylerden birisi olan Ethereum fiyatı, önümüzdeki dönemde tüm bu gelişmelerden nasıl etkilenecek?

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment