Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum Test Ağında Hata: Şangay Yükseltmesi Ertelenecek Mi?

Ethereum (ETH) Şangay yükseltmesine giden yolda kritik bir role sahip “Sepolia” yükseltmesinin test aşamasında dikkat çeken hatalar ortaya çıktı.

Ethereum geliştiricisi Tim Beiko, Sepolia test işlemlerine dair dikkat çeken detaylar paylaştı. Ağ üzerinde gerçekleştirilen stres testleri esnasında senkronizasyon hatasıyla karşılaştıklarını belirten Beiko, bu durumun 28 Şubat’ta gerçekleşmesi beklenen yükseltmeyi etkilemeyeceğini ifade etti.

Detaylara göre kullanıcıların para çekme işlemine imkan tanıyacak sistemin stres testi aşamasında 600 bin doğrulayıcı simüle edildi fakat bu işlem sırasında Prysm ve Besu arasında senkron hatası yaşandı. Proof of stake (PoS) istemcisi olan Prysm işlemlerin tamamlanması için belirli sayıda yanıt beklerken protokol onaylayıcı olarak görev üstlenen Besu ise söz konusu yanıt sınırlaması nedeniyle gerekli senkronizasyon eşiğinin altına düştü.

Bu noktada çözüm olarak yeterli yanıt kapasitesini tamamlamadığı ya da “eski” olduğu için senkron hatası veren bloğu, işleri bozmayacak şekilde devre dışı bırakmanın işlev sağlayabileceği düşünülüyor.

Ethereum geliştirici ekibi yakınlığıyla bilinen araştırmacı Christine Kim, konu hakkındaki içeriğinde test ağında yaşanan bu sorunun “hızlı bir şekilde çözülebileceğini” dile getirdi.

Ekipler konuyu araştırmaya ve test işlemlerine devam ederken söz konusu hatanın Şangay yükseltmesine giden yolda herhangi bir erteleme yaşatması beklenmiyor.

Geliştirici Beiko yaşanan gelişmeler hakkında şu ifadelerde bulundu:

Buradaki zorluk, kötü bir saldırı vektörünün ortaya çıkmasıdır: bir sözleşme dağıtın, depolamayı belirli bir şekilde doldurun ve sözleşmeyi yeniden dağıttığınızda, eski depolama hala oradadır ve kötü niyetli kullanıcılar tarafından istismara açıktır.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!