Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’da (ETH) Spot ve Vadeli Piyasalar Arası Fiyat Farkı Merge Sonrası Kapanıyor

Ethereum’da (ETH) vadeli işlemler ve spot piyasalar arasındaki negatif fark Merge güncellemesinin ardından neredeyse kapandı.

Ethereum ağını İş Kanıtı sisteminden (PoW) Hisse Kanıtı sistemine (PoS) geçiren Merge güncellemesi öncesinde spot piyasa fiyatı ve vadeli işlemler piyasası fiyatı arasında 20 dolara varan fiyat farkları meydana geldi. Güncellemeye doğru artarak açılan fiyat farkı güncelleme sonrasında hızla kapanarak neredeyse 0’a indi.

Piyasanın genel işleyişinde vadeli işlem piyasalarının fiyatlarının spot piyasalardan yüksek olması alışılmış bir durumdur. Ancak Ethereum’da yatırımcıların olası bir fork durumunda verilecek airdroplardan faydalanmak için spot piyasaya yüklenmesi ve kendilerini hedge etmek için vadeli piyasalardan kısa (short) pozisyonlar almaları 1 aylık vadede Ethereum vadeli piyasasının spot piyasadan daha düşük fiyatlarla işlem görmesine neden oldu.

Deribit ve diğer birçok kripto para borsası güncelleme sırasında Ethereum’un sahiplik kayıtlarını aldığını bu sayede Ethereum sahiplerine 1:1 oranında ETHPOW (ETHW) token verdiğini belirtti. Deribit CCO’su Luuk Strijers Coindesk’e verdiği demeçte konu hakkında şu ifadelerde bulundu:

Vadeli ve spot işlemler arasındaki fark 20 dolara kadar açıldı. Bu ETHPOW’un potansiyel değerini yansıtan güzel bir gösterge.

Birleşmeden hemen sonra kredi ile aldıkları spot ETH’leri geri iade eden veya vadeli piyasasında açtığı hedge işlemlerini kapatan kullanıcılar, piyasalar arası farkın neredeyse 0’a inmesine neden oldu.

Yazının kaleme alındığı sırada Ethereum spot piyasalarda 1582,78 dolardan vadeli piyasalarda ise 1582,35 dolardan işlem görüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!