Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’da İyileşmeler Vaad Ediyor: Casper’ın İlk Versiyonu Yayınlandı

Ethereum ağındaki çeşitli değişiklikler ve güncellemeleri yapmayı mümkün kılacak olan ve Casper adı verilen yeni düzenlemelerin ilk versiyonu geliştiricler ve düzenleyicilerin imzası ile yayınlandı.

Casper’ın arkasındaki isim olarak da bilinen Danny Ryan, GitHub’da version 0.1.0 adı ile yayınladığı gönderide bu kodun, tüm geliştiriciler ve  denetçilere kontratları ve değişiklikleri daha kolay  ve yakından takip etme şansı sunacağını belirtti.

Daha sonra da ünlü sosyal paylaşım sitesi Reddit’te bir gönderinin altına yorum yazarak konuyla ilgili bilgi veren Ryan, şunları söyledi:

”Şu anda sistemi sadece araştırma ve geliştirme ekibi kullanmıyor. Gerek denetçiler, gerek müşteriler gerekse de geliştiriciler şu an Casper’ı kullanıyor. Biz de daha şeffaf ve açıklayıcı olmak ve  herkesi organize bir şekilde tutabilmek için bunu duyurduk.”

Casper’ın hayata girmesi, protokol değişikliği yönünde artan momentumun da devam edeceği yönünde yorumlara yol açıyor. Ethereum’un yaratıcısı olan Vitalik Buterin, Toronto’da katıldığı bir konferansta Casper ile ilgili olumlu mesajlar verirken, Casper’ın Ethereum için olumlu bir tecrübeye dönüşmesini umduğunu belirtti.

Casper’ın işin içine girmesi ile Ethereum Blockchain’inde bir takım değişiklikler olacağı aşikar. Özellikle Blockchain güncellemesinde proof-of-work (iş ispatı) ve proof-of-stake (sahiplik ispatı) temelleri kombine edilecek.

Casper’ın başlangıçta Ethereum’un  hali hazırdaki modeli olan proof of work’ün pek de işine karışmayacağı belirtiliyor. Başlangıçta proof of stake tabanlı hizmetlerin sadece dönemsel olarak kullanılacağı belirtilirken; ilerleyen süreçte ise tamamen proof of stake temeelli bir iş modeline geçmenin planları yapılıyor.

Şu aşamada ne zaman tamaman iş modelinin proof of work’ten proof of stake’e geçeceği bilinmezken, konuyla ilgili net bir zaman çizelgesi de bulunmuyor.

Casper’da şu an için yapılan şey, tam olarak bir pilot sürüm ve denetleme olarak nitelendiriliyor. Ayrıca Casper versiyonu Ethereum’un önceki ağ dönemleri ile uyumlu olmadığından, ir hard fork da yolda.

Ryan,  geçtiğimiz ay geliştiriclere yaptığı bir konuşmada da sinyalleri vererek, şöyle demişti:

”Puzzle’ın parçaları birer birer yerleşmeye ve bir resim oluşturmaya başladı. Resmin tamamlandığı zaman ise, bir fork ihtimali gündeme gelecektir.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment