Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’da Ölçekleme Çalışmaları Devam Ediyor

Ethereum’u daha iyi ölçeklendirebilmek için yapılan çalışmalar tabiri caizse tam gaz devam ediyor. Son olarak gündeme gelen Plasma çözümü, birçok geliştirici tarafından Ethereum’un kısa vadedeki en büyük kozu olarak gösteriliyor. Ancak, Plasma ile birlikte, Ethereum geliştirici topluluğunun gözünü diktiği bir başka proje ise Zcash’e ait. Zcash’in zk snarks projesine benzer bir metod kullanmak isteyen, bir grup geliştirici olduğu ifade edilirken, bu yaklaşımın da Plasma ile birlikte Ethereum’a yarayacağı konuşuluyor.

Şu anda birçok girişimin ölçeklenebilmek için Zcash’in yarattığı zk snarks’e benzer modeller üzerinde durduğu ifade edilirken, bunların arasında tahmin platformu Gnosis de yer alıyor. Yine anonim bir şekilde piyasalarda yer alan barry white hat takma adlı geliştirici de yaptığı açıklamada bu tarz bir projenin Ethereum’u daha geniş bir çapta ölçekleyebileceğine vurgu yaptı.

Kısa vadade saniyede 500 işleme ev sahipliği yapmak isteyen ve bunun için çalışmalarına hız veren Ethereum’da, kurucu Vitalik Buterin de, bu yaklaşımın önemli bir temsilcisi olarak görülüyor. Geliştiricilerin yılda bir olmak üzere toplandığı ve çok önemli bir etkinlik olarak gösterilen Devcon4’te de, Ethereum camiası arasında bu konu çok detaylı bir şekilde tartışıldı.

Son dönemde yaptığı teknik gelişmeler ile fiyat konusunda da yatırımcısında bir beklenti oluşturan Ethereum’un, Plasma ve Zk snarks gibi güncellemelerin gelmesinin ardından yeni dönemde hem fiyat hem de performans olarak nasıl bir grafik çizeceği de merak konusu oldu.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment