Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’da Tarihi Dip Görüldü, Yatırımcılar Endişeli: Alternatiflere Bakıyorlar

Ethereum ağındaki işlem ücretleri, yeni bir dönüm noktasına ulaşarak rekor seviyede düşük değerlerde seyrediyor.

Ethereum’un günlük ortalama gas ücreti hafta sonunda sadece 2,9 Gwei olarak kaydedildi ve bu, şimdiye kadar görülen en düşük seviyeyi temsil ediyor.

Aynı zamanda, dolar cinsinden günlük ortalama Ethereum ücretleri de 0,85 dolarla son birkaç yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu durum, Ethereum’un günlük ortalama yakım oranını da tarihindeki en düşük seviyeye çekti ve hafta sonunda sadece 115 ETH yakıldı.

Ethereum’daki gas ücretlerindeki ve yakım oranındaki bu sert düşüşe rağmen günlük ortalama işlem sayısı sabit kaldı veya son iki yıla kıyasla hafif bir artış gösterdi.

Yatırımcılar için olumlu mu?

CryptoQuant’taki analize göre bu büyük düşüşün, bu yıl 13 Mart’ta Ethereum’da etkinleştirilen Dencun güncellemesiyle ilişkili olduğu düşünülüyor.

EtBu güncelleme, Layer 2 ağları olan Arbitrum, Base, Optimism gibi ağların Ethereum üzerinde verilerini önemli ölçüde daha düşük ücretlerle yayınlamasına olanak tanıyan yeni bir işlem türü olan ‘Blobs’ı tanıttı. Bu sayede, işlem ücretlerinde yüzde 100’e varan bir azalma sağlanabiliyor.

Düşük işlem ücretleri kullanıcılar için avantajlı olsa da, bu durum yatırımcılar için o kadar da olumlu olmayabilir. Özellikle Ethereum’un kullanımının büyük bir kısmının Layer 2 ağlarına kaydırılması ve bu durumun potansiyel olarak kullanıcı ve likidite parçalanması gibi sorunlara yol açabileceği endişeleri bulunuyor.

Dencun güncellemesinden bu yana Ethereum ETF’lerinin onaylanmasına rağmen ETH fiyatı, zorlanmaya devam ediyor. O tarihten bu yana ETH arzı 197.000 ETH’den fazla artış gösterdi (500 milyon doların üzerinde bir değer) ve ETH’nin fiyatı yüzde 35 oranında düştü. Bu gelişmeler, Ethereum ekosisteminde düşük ücretlerin uzun vadede yatırımcılar için ne anlama geleceği konusunda endişelere yol açıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!