Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’un İlk Ölçekleme Projesi Duyuruldu

TechStars (girişimcilerin başarılı olmasını destekleyen dünya çapında bir platform) destekli bir startup, ethereumun kapasitesini arttırmak için tasarlanan ilk üretim platformunu piyasaya tanıttı.

Loom Network adlı pek bilinmeyen bir şirket, Raiden Network ve Plasma gibi şirketlerin devam eden çalışmalarını bir şekilde geride bırakmayı başararak dünyanın ikinci en büyük kripto para ağına ölçeklenebilir ethereum uygulamaları yerleştirmeyi mümkün kılacak bir geliştirme aracı yayınlayacak.

Ölçekleme işi, CryptoKitties’in geçtiğimiz yıl kullandığı ağın sık sık dar boğaza düşmesi nedeniyle ethereumun ve diğer büyük kripto paraların da uzun zamandır kafalarını kurcalamakta idi. Bu nedenle ağ kullanıcıları için sürümün yayınlanma zamanlaması çok iyi oldu.

Diğer geliştiriciler, şu anda test aşamasında olan birkaç blockchain harici çözüm üzerinde çalışırken, Loom Network platformunun mini bir blokchain olarak düşünülebilecek “dappchains” adlı sistemi kullandığını ve kullanıma hazır olduğunu ifade etmekte.

Konu hakkında Loom Network iş geliştirme müdürü Michael Cullinan CoinDesk’e söyle açıklamada bulundu:

” Loom platformu temel olarak, blockchain yapısında yüksek düzeyli ölçeklenebilir uygulamalar yapan basit bir geliştirici platformudur.”

Zincir Oluşturma

Projeyi geliştirmek için özel kripto para satışından 25 milyon dolar toplayan Loom Network, diğer ölçeklendirme projelerinden farklı bir yaklaşım sergilemekte.

Bir geliştirici yeni bir program oluşturduğunda, Loom Network yeni bir blockchain (bir “yan zincir”) geliştiriyor ve  özel olarak oluşturulan bu yan zincir (sidechain) daha sonra ethereum blockchainine bağlanıyor.

Süreç, diğer kripto-para projeleri ile dikkat çekici benzerlikler göstermekte. Çünkü yan zincirler farklı özellikleri bitcoin’in ana ağına bağlamak için bir yol olarak lanse edildi ve araştırmacılar kadife fork adı verilen yeni bir fork çeşidinin bir gün benzer işlevsellik sağlayabileceğini tahmin ediyorlar .

Bununla birlikte Loom Network’ün yan zinciri, ana ethereum ağının kapasitesini arttırmak için özel olarak ölçeklendirecek şekilde tasarlanmasından dolayı farklılık arz ediyor.

Yine de Cullinan’ın kabul ettiği bir bir eksisi var. O da “Ana eterheum ağının sahip olduğu aynı güvenlik seviyesine sahip olamayacak” diyor Cullinan. Ve işte bu yan zincirler Loom Network’ün kontrolü altında (şimdilik) merkezileştirilmiş olarak çalışacaklar. Bu nedenle, her işlemin ethereum blockchaini üzerinden gönderilmesi gerekmeyecek ve Loom da bu tür harici işlemleri takip edecek.

Cullinan, “Bir profil resmini yorumlamak veya değiştirmek, mutlaka ethereum ana zincirinin güvenlik seviyesinde bir güvenlik gerektirmiyor” diyor ve ekliyor  “Yan zincir işte bu işe yarayacak.” Ancak diğer işlemler ise yine de etheriumun sunduğu güvenlik ve denetim politikasına bağlı olacaklar.

Cullinan, Loom’un başarılı olacağına inanmasının nedenlerinden biri de işlemlerin çeşitli olması ve bu durumların farklı şekilde ele alınması gerekmesi nedeniyle Loom’un yeni “seçenekler yelpazesi” sunması. Uygulama verilerinin ne kadarının ethereum ağı üzerinden yönlendirilmek istediğine karar vermek ise geliştiricilere kalmış olacak.

Ayrıca, Loom Network ağdaki yükü zamana dağıtarak ağın merkeziyetten daha fazla uzaklaştırmaya çalışacak.

Önce Merkezileşme

Önce merkezileşme yaklaşımı, blockchain dünyasında yeni bir fikir değil. Bitcoin yan zinciri projesi RSK ve hatta CryptoKitties, günümüzde merkezileştirilmiş projelerin örneklerinden bir kaçı, ancak projelerin geliştiricileri zaman içinde gerçekleşecek teknolojik ilerlemeler sayesinde bu projelerde de merkeziyetten uzaklaşabileceklerini umuyorlar.

Bununla birlikte, Loom Network, önce merkezileşme modeli ile başlayacak olan ilk ethereum  ölçeklenebilirlik projesi.

Bazıları Loom Network üzerine inşa edilen uygulamalar şimdiye kadar iyi çalışması ve eternum tabanlı blokchain uygulamalarının ileride ne kadar kolay döndürülebileceğini göstermesi nedeniyle bu merkezi yaklaşımın buna değeceğini öne sürmekteler.

Örneğin bu hafta başlarında, ekip ilk test uygulaması DelegateCall’u geliştirilen teknolojiyle ile entegre etti. Bu web uygulaması, popüler geliştirici soru cevap forumu olan StackOverflow’a benzemekte, ancak ethereum blok zincirine bağlı. Ekip ayrıca Loom Ağı’nda üç farklı uygulama daha başlattı.

Her ne kadar ürün üretime hazır olarak duyrulmuş olsa da, herkes henüz uygulamayı yüklemeye başlayamayacak. Şimdilik platform, uygulamaların geliştirmesinde görev almak isteyen birkaç seçkin ethereum  geliştiricisi haricinde başka herkese kapalı ve beta sürümünde bulunuyor. Cullinan ise ekibin yakında kaynak kodları açık kaynaklı hale getirerek daha fazla geliştiricinin hataları kontrol edebilmesine imkan sağlanacağını duyurdu.

Ölçeklenebilirlik mekanizmasının güvenliği konusunda yapılan uyarılara rağmen, şirketin son Reddit iletileri ise büyük bir çok heyecan uyandırdı. Mesela bir kullanıcı şu mesajı attı;

“Bu çılgınca bir şey.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment