Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ethereum’un Parity, Yeni Güncellemesini Duyurdu

Parity, yaptığı açıklama ile zincir üstü özel gönderimlere destek verdikleri yeni güncellemelerini yayınladıklarını duyurdu. Bu yeni yazılım güncellemesi ile geliştiriciler; şifrelenmiş akıllı kontrat üretme yetkisine sahip olacak.

Salı günü yapılan ve adına Parity 1.11.1-beta denilen güncellemede, yazılım için çeşitli iyileştirmelerin yapıldığı belirtildi. Parity’nin hali hazırda yaşadığı çeşitli sorunlara rağmen, ürün halen popülaritesinden bir şey kaybetmezken, bu güncelleme ile eski defterler de açıldı. Hatırlanacağı üzere Parity’nin sisteminde yaşanan bir aksaklık nedeniyle, kullanıcılar ilgili 587 cüzdandaki 513 bin 774 Ethereum’a erişim şansını kaybetmişti. Milyonlarca değer değerindeki Ethereumların yeniden kullanıma açılması yönünde yapılan oylamada ise, hayır kararı çıkmıştı.

Yeni güncellemede belki de göze en çok batan özellik; özel gönderimler yapılmasının önünün açılmış olması. Geliştiriciler, şifreli akıllı kontratlar oluşturabilecekler ve bu sayede gizli gönderimlerin önü açılmış olacak. Buna yarayacak kod; şu anda özel bir kontratta depolanırken; bu kodu herkesin görme izni ise yok. Bu özel kod ve kontrat daha sonra halka açık kontratların arasına karışırken; yetki verilmiş geliştiriciler ise bunu görebiliyor ve kod açık edilmeden, gizli gönderimlerin yapılması sağlanmış oluyor.

Şirketten yapılan açıklamada ise, şu ifadelere yer verildi:

”Özel gönderimler belirli kullanıcılar için geliştirilmiş bir sistemdir. Bu tarz gönderimler ana zincirde yer alacak ancak onu, sadece onu görmeye yetkisi olan kişiler görebilecek.”

Reddit’te de konu bir anda gündem olurken, Parity geliştirici ekibinden Maciej Hirsz, ünlü sosyal paylaşım sitesine şunları yazdı:

”Özel gönderim dediğimiz şey aslında temel olarak özel kontratlar bütünü. Kontratın kendisi bildiğimiz şifreli olacak. Gönderim önce zincir dışı olacak ve daha sonra onaylanınca zincirde görünür hale gelecek. Görme yetkisi olanlar ise, bunların hepsini görebilecekler.”

Şu anda ise tüm bu güncellemeler çeşitli sınırlamalar ile sunulmuş durumda. Örneğin şu an bir blokta sadece tek bir şifreli kontratın aracılık ettiği özel gönderimler yapılabilir konumda. Aynı zamanda onam makamı olarak kaç onaylayıcının görev yaptığı da şu anda bilinmiyor ve bu sebeple; herkes onaylamak durumunda kalıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment