Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Etherscan.io’ya Saldırı Düzenlendi

Ethereum ağı için olmazsa olmaz web sitelerinden birisi olarak da gösterilen Etherscan’e bir saldırı düzenlendi. Hack, zararsız olup sitenin işleyişinde tam bir sıkıntı çıkarmasa da, yine de Ethereum ağı ve sitenin geneli için bir alarm sinyali olarak yorumlandı.

Etherscan’e Saldırı

Hacker, aslında gayet sade ve gösterişsiz bir şekilde işi halletti. Siteyi hackleyen kişi, sadece bir pop up pencere ekleyerek 1337 yazan bir yazı ile kullanıcıları baş başa bıraktı ki bu, bilgisayar jargonunda bir sitenin hacklendiğini gösteren bir nevi sembol.

Etherscan kullanıcıları da olayın hemen farkına varıp olayı Twitter’a taşıdı ve diğer kullanıcıları bu ataktan haberdar ederek onları uyarmayı ihmal etmedi. Saldırının aslında gayet basit olduğu net bir şekilde görülse de Etherscan ekibi yorum sekmesini kapattı ve hemen olayın üstüne gitmeye başladı.

Hack saldırısı sonucunda neyse ki herhangi bir para ya da başka bir bilgi çalınmazken, siteye ve sisteme kayda değer bir zarar da verilmeden bu olay atlatılmış oldu.

Sorun Büyüyebilir miydi?

Kripto para piyasalarında yaşanan hack saldırıları maalesef ki genelde ciddi miktarlarda paraların ortadan kaybolması ile sonuçlanıyor. Bithumb kripto para borsasının geçtiğimiz dönemde hacklenmesi ve ortadan 17 milyon dolarlık koinin çalınması haberi, hafızalarda halen taze. Yine 2017 ve 2018 yılları boyunca çok çeşitli tiplerde, değişik kapasitelerdeki borsalarda hack saldırıları gerçekleşmişti. Birçok otorite de, hack saldırılarının kripto para sektörünün büyümesinin önünde önemli bir engel olduğu konusunda hem fikir.

Ancak Etherscan tamamiyle bir veri sitesi olduğu ve hiçbir şekilde para barındırmadığı için böyle bir şeyin olması imkansızdı. Ancak hacker, sisteme sızmayı başardı ve daha kötü şeyler de yapabilirdi. Güvenlik araştırmacısı ve uzmanı Scott Helme’ye göre hacker farklı bir tavır takınsaydı, Etherscan için işler çok kötü bir hal alabilirdi. Helme, şöyle diyor:

”Hacker biraz daha kötü niyetli biri olsaydı çok karmaşık şeyler olabilirdi. Örneğin grafiklerdeki rakamlar ile oynayabilirlerdi. Bu da insanların ‘ne oluyoruz’ sorusunu sormasına yol açıp ciddi sorunlar doğurabilirdi ancak şanslıyız ve de neyse ki bunların hiçbiri gerçekleşmedi.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment