Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kanada Merkez Bankası: Bitcoin Yüzde 51 Saldırısı ve Çift Harcamaya Karşı Güvenli

Kanada Merkez Bankası (BOC) bu ay içinde bir çalışma daha yaptı ve Blockchain’deki durumları ele aldı. Raporda, BOC’un dünyadaki en popüler kripto para olan Bitcoin ile ilgili yaptığı yorumlar dikkat çekiciydi. Buna göre, Kanada Merkez Bankası araştırmacıları, Bitcoin’in %51 saldurısından ve çift harcama (double spending)’den yana bir sorunu olmadığını ifade etti ve bunu da iş ispatı (Proof of Work – PoW) özelliğine bağladı.

Bitcoin Blockchain’i Oldukça Güvenli

Kanada Merkez Bankası fon yönetimi departmanında çalışan Jonathan Chiu ve Queen University ekonomi profesörü Thorsten Koeppl tarafından kaleme alınan raporda, Bitcoin ile ilgili saldırı ihtimalleri ele alındı.

Raporda, Bitcoin’in %51 saldırısına karşı korunmalı olduğu belirtilirken, bu ifade Bitcoin ile ilgili en büyük endişelerden birini de bir nevi ortadan kaldırmış oldu. Bilindiği üzere, Bitcoin topluluğunun en çok korktuğu şeylerden birisi de bu saldırı ihtimali olarak öne çıkıyor. Chiu ve Koeppl, Bitcoin topluluğunun da iyi bildiği bir özelliği, bu korumadan sorumlu tutuyor ki o da, iş ispatı yani Proof of Work modelinin doğru bir şekilde konumlandırılması.

Ülkenin hazine politikalarını belirleyen ve güvenli, mantıklı ve akılcı finansal kararlar almakla yükümlü olan bu banka, özel ve ticari bankacılık hizmeti sunan firmalar ile de doğrudan kontak halinde.

İnternet üzerinden ilgili okuyucular ile paylaşılan raporda, kripto paraların maaliyeti isimli alt bir başlık daha yer alıyor. Kanada Merkez Bankası yetkilileri bu alt başlıkta, Blockchain’deki kayıtların tutulmasının bir bedeli olduğunu ve bu bedelin de gelecekte artabileceğini ifade ediyor. Kaydı tutan insanlar için ise verilen ödül modeli ile, Bitcoin çifte harcama saldırılarından bir nevi korunmuş oluyor.

Madencilik Ödülleri

Kripto paralar ile ilgili yapılan yorumlarda madencilik ödüllerine de değinen yetkililer, burada ödüllerin senyoraj yoluyla verilebileceğini de belirtti. Bilindiği üzere senyoraj, hükümetlerin ya da ilgili kurumların para basma hakkını kullanarak elde ettikleri gelir olarak da ifade ediliyor.

Banka yetkilileri, senyoraj durumunda ise bunun bir enflasyona yol açacağını belirtiyor ancak modern ve dijital bir merkez bankasında bu durumun uygulanabileceğğini de ifade ediyor. Çifte harcama ile ilgili olarak da yazılar kaleme alan Kanada Merkez Bankası yetkilileri, bunu yapabilmenin Bitcoin Blockchain’inde çok çok zor olduğunu ifade ediyor.

Bunu da Proof of Work algoritmasına bağlayan yetkililer, bu sayede Bitcoin Blockchain’in bu tarz saldırılara karşı oldukça korunaklı hale geldiğini ifade ediyor.

Çifte harcama saldırısının gerçekleşmesi için işi çok iyi bilen, çok cesaretli ve bir o kadar da zengin bir madencinin gözünü karartması gerektiğini belirten Kanada Merkez Bankası yetkilileri, bu durumda dahi yüksek ihtimalle saldırının başarısızlıkla sonuçlanacağını ifade ediyor. Bu teorilerin ve var sayımların pratikte bir karşılığının olmadığını ve bir nevi gerçek dışı olduğunu da kabul eden yetkililer, bu yüzden Bitcoin’in korunaklı durumunun oldukça sağlam olduğunu da sözlerine ekledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment