Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FBI Uyardı: Bu Özellikleri Taşıyan Kripto Para Projelerine Karşı Dikkatli Olun

ABD tabanlı Federal Soruşturma Bürosu veya daha bilinen adıyla FBI, geçtiğimiz günlerde yaptığı yeni bir açıklama ile sahtekarlık veya dolandırıcılık içeren kripto para ile ICO projelerine karşı yatırımcıları uyardı. Hollanda tabanlı bir finansal haber sitesi olan Paypers aracılığıyla 19 Şubat tarihinde yapılan uyarılar, kesinlikle önemli detayları içermekte.

FBI tarafından yapılan açıklamalara göre, sahtekar kripto para projelerinin en sık başvurduğu yöntem kendi yöneticilerinin profesyonel tecrübeleri konusunda yanlış ifadelerde bulunmak veya bu konuda çarpıtmalara yer vermek. Bunun yanı sıra satılan token’in vaat ettiği kazanç açısından da gerçek olamayacak kadar yüksek oranlarda vaatlerde bulunmak, sahtekarların en çok başvurduğu yöntemlerden birisi:

”Bütün yatırım araçları gibi, kazanç oranları asla garanti edilemez ve eğer bunlar kulağa gerçek olamayacak kadar iyi geliyorsa, büyük ihtimalle gerçek değildir.”

FBI bunun yanı sıra herhangi bir yatırım yapmadan önce bunun arkasındaki kişi veya kurumlar konusunda ciddi bir araştırma yapmaları gerektiğini ve bunların sadece internet tabanlı mı yoksa gerçekten fiziksel bir adrese sahip olup olmadığının didik didik edilmesini tavsiye etmekte. Bütün bunlara ek olarak söz konusu firmanın hangi yetki bölgesine düştüğü ve o ülkedeki kanunların da önem arz ettiğini, olası bir sahtekarlık durumunda daha önceki vakalarda neler yaşandığının incelenmesinin elzem olduğunu belirtti.

FBI daha önce özellikle İsviçre tabanlı kripto para borsası ShapeShift’e çok fazla tebligat göndermiş ve borsa CEO’su Erik Voorhees bunların sonunda borsanın herhangi bir kimlik bilgisi olmadan hesap açılmasının mümkün hale getiren mekanizmasını kaldırmış ve tepki çekmişti. FBI 2018 yılında 130 adet kripto paralarla ilgili devam eden dosyasının olduğunu da paylaştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment