Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED Faiz Toplantısı Ne Zaman? Faiz Artırımı Beklentileri Neler?

FED’in faiz oranları bildiğiniz üzere bütün piyasaları etkilediği gibi kripto para piyasasını da etkiliyor. Uzmanlar, bu konuyla alakalı FED’in mart ayında faiz artırımı yapacağını düşünürken Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra bu kararın değişmiş olabileceğini düşünüyor. 

2021 yılında 8 defa faiz toplantısı yapan Fed, herhangi bir faiz artırımı gerçekleştirmedi.

Fed, ilk toplantıyı 25-26 Ocak 2022 tarihleri arasında yapmıştı. İkinci toplantı ise 15-16 Mart tarihlerinde, üçüncü toplantı da 3-4 Mayıs tarihinde gerçekleşecek.

ABD merkezli yatırım bankası Goldman Sachs 24 Şubat tarihinde yaptığı bir açıklamada Rusya’nın bu sabah Ukrayna’ya başlattığı operasyon sebebiyle Fed’den mart ayı için beklenen faiz artışı ihtimalinin zayıfladığını söyledi.

Goldman Sachs konuyla ilişkin açıklamasında:

Jeopolitik gelişmeler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) mart ayında 50 baz puan faiz artırma ihtimalini düşürdü.

dedi.

ABD’nin en büyük bankası JPMorgan, geçtiğimiz hafta Fed’in 2022 yılı içerisinde gerçekleştirmesi planlanan 9 toplantının her birinde 25 baz puanlık bir faiz faiz artırımı yapmasını ve gelecek yılın başlarına kadar politika faizinin nötr aralığa yaklaşmasını beklediğini belirtmişti. Banka ayrıca geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada politikacıların Rusya-Ukrayna krizi nedeniyle ek mali destek paketlerini göz önünde bulundurabileceklerini ve merkez bankalarının çok daha az “şahin” bir tavır sergileyebileceklerini dile getirdi.

Fed’in nasıl bir yol izleyeceği sosyal medyada da birçok yatırımcı tarafından merakla bekleniyor. Fed’in mart ayında 100 baz puanlık bir faiz artırımına gideceğini düşünen birçok yatırımcı, Rusya-Ukrayna krizinin su yüzüne çıkmasının ardından bu tahminlerinden vazgeçmiş ve 50 baz puanlık bir faiz artırımının daha olası olduğunu düşünmeye başlamıştı. Rusya’nın Ukrayna’ya operasyon başlatmasının ardından ise bazı yatırımcılar mevcut durumda 50 baz puanlık bir artırımın da mümkün görünmediğini, Fed’in makul bir şekilde 25 baz puanlık bir artırım yapacağını ya da erteleyeceğini konuşmaya başladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!