Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED: Olası Bir Sabitkoin Krizi Tüm Ekonomiyi Etkileyebilir

ABD Merkez Bankası kısa süre önce finansal istikrarla ilgili özel bir rapor yayınladı. Bu raporda doğrudan sabitkoinlerden (stablecoin) de bahsediliyor.

ABD Merkez Bankası (FED) yetkilileri, sabitkoinlerin ciddi problemlere yol açabileceğini ve hatta küresel finansı oldukça olumsuz yönde etkileyebileceğini düşünüyor.

Sabitkoin Tehlikesi

Amerikan Doları gibi itibari paralarla desteklenen sabitkoinler son zamanlarda epey popüler olmaya başladılar. Bu koinler “sabit” oldukları için fiyatlarında herhangi bir dalgalanma görülmüyor. Dolayısıyla yatırımcılar sabitkoinleri adeta birer para birimi gibi kullanabiliyorlar.

Günümüzde kendi dijital parasını geliştiren bazı devletler var. Ancak şu an için pek çok sabitkoinin özel şirketler tarafından geliştirildiğini söyleyebiliriz. ABD Merkez Bankası tarafından yapılan araştırmalara göre bu durum zamanla büyük bir sorun haline gelebilir.

FED’e göre buradaki esas sorun bu sabitkoinlerin kendilerinde değil, bunları üreten şirketlerde başlıyor. ABD Merkez Bankası’na göre bu şirketler zaman içerisinde kullanıcıların “güvenlerini kaybedecek” hatalar yapabilirler. Yaşanabilecek en kötü senaryoyu değerlendiren FED konu hakkında şu notu paylaşıyor:

İnsanlar ekstrem bir senaryoda paralarını tasfiye edemeyecek duruma gelebilirler. Bu durum yerli veya uluslararası piyasaları, finansal istikrarı ve piyasa fiyatlarını ciddi anlamda etkileyebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment