Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED Sözcüsü Kripto Paralar İçin Uyarıda Bulundu

Finansal İstikrar ve Fintech Konferansında yaptığı konuşmada ABD Merkez Bankası kurul üyelerinden Randal K. Quarles, merkez bankasının (FED) kripto paralara son derece temkinli yaklaştığını söyledi. Quarles’ın kripto paralara karşı ürettiği çözüm ise hükûmetin, dijital ödeme metotlarını geliştirmek adına mevcut bankacılık sistemiyle çalışması.

Quarles bu uyarıyı dijital paraların kriz dönemlerinde kullanılması konusunu gözden geçirirken yaptı. Zamanında büyük bankaların yaşadığı sorunları ve ABD merkez bankasının kuruluş amacını da göz önünde bulunduran Quarles, kripto paraların yeteri kadar denetlenmemesinin finansal kurumları güçsüzleştirebileceğini vurguladı. Quarles:

“Dijital paralar şuanki durumlarıyla büyük bir tehdit oluşturmuyor olabilirler ancak geniş kitleler tarafından kabul görmeleri, finansal istikrar açısında ciddi sorunlar yaratabilir. Risk yönetimi ile bu tehditler hafifletilebilir ancak bir ödeme sisteminin merkezindeki ‘varık’ ABD dolarıyla öngörülebilir öngörülebilir şekilde karşılanamıyorsa veya zorlu dönemlerde sabit bir takas oranı yoksa ortaya çıkan fiyat riski, potansiyel likidite ve kredi riski mevcut sistem için büyük bir sorun oluşturabilir.”

Fed ve Bankalar İstikrar Sağlıyor

Merkezsiz dijital paralar için uyarıda bulunan Quarles aynı zamanda devlet tarafından yönetilen muhtemel bir dijital paraya karşı da uyarıda bulundu. Quarles’a göre çok fazla insanın böylesi merkezsiz bir sisteme geçiş yapması sonucunda bankalar borç verme, ödeme yapma gibi işlemler için gereken likiditeyi kaybedebilir.

Quarles’a göre teknolojik bir açıdan bakıldığında bankacılık sistemindeki ödeme yapısı ciddi bir gelişme katetti. Bankalar ödeme metotlarını geliştirmek adına yenilikçi çözümler aramaya devam ettikçe FED, istikrarı ve güvenliği sağlamak adına bankalarla işbirliği yapmaya devam edecek. Quarles:

“Özel sektör mensupları ve merkez bankalar birlikte çalışarak finansal istikrar için bir tehdit oluşturmayacak teknik ağlar geliştirmenin yenilikçi yollarını bulabilirler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment