Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

JP Morgan Çalışanından Bitcoin Yorumu

JPMorgan’dan karmaşık sinyaller gelmeye devam ediyor. CEO Jamie Dimon’ın Bitcoin ile ilgili yaptığı ağır yorumlardan sonra JPMorgan’ın küresel piyasalar strateji uzmanı, standart vadeli işlemlerin Bitcoin’e “meşruluk” katacağını söyledi.

Daha Meşru, Daha Cazip

ABD’deki yasal düzenleyecilerin CME’nin Bitcoin üzerinden standart vadeli işlemler yapmasına izin vermesi Bitcoin’i finans sektöründe bambaşka bir boyuta sürükledi. Düzenleyicilerden onayı alan CME, ürünlerin tamamen yasalara uygun olacağının garantisini verdi. Bundan sonra olacaklar, Bitcoin’e pek ılımlı yaklaşmayan finansal kurumların istemeyerek de olsa Bitcoin’e maruz kalmasına yol açabilir.

JP Morgan’ın küresel piyasa strateji uzmanlarından Nikolaos Panigirtzoglou da bu hamlenin Bitcoin’e meşruluk katacağına inananlar arasında:

“Özellikle mevcut borsalar tarafından Bitcoin standart vadeli işlem sözleşmelerinin başlatılmasının Bitcoin’i meşrulaştırarak kripto para piyasasını hem perakende hem de kurumsal yatırımcılar için daha cazip hale getirme potansiyeli var.”

Uzman ile CEO Çelişiyor

JP Morgan CEO’su Jamie Dimon’ın Bitcoin’i pek sevdiği söylenemez. Dimon Bitcoin’in “sahtekarlık” olduğuna inanıyor. Bunun ötesinde, Bitcoin satın alacak kadar “aptal” olan birini anında işten kovacağını bile söyledi. Dimon, devletlerin Bitcoin’i yasaklayacağını, Bitcoin’in bir balon olduğunu ve yatırım yapanları mahvedeceğini söyledi.

Dimon biraz ağır konuşuyor ancak savunduğu fikirlerde pek yalnız değil. Dimon gibi sektörün devlerinden olan Warren Buffet da Bitcoin’e pek ılımlı bakmayan isimler arasında. Ne var ki tüm bu olumsuz düşünceler Bitcoin’i rekor kırmaktan alıkoymuyor.

Panigirtzoglou, patronuna kıyasla baya zıt bir bakış açısına sahip. Bitcoin’e “yeni bir varlık türü” yakıştırması dahi yapıyor:

“Bu yeni varlık türünün değeri, geniş kitleler tarafından bir değer saklama ve ödeme aracı olarak görülmesinden kaynaklanıyor. Altın gibi diğer değer saklama araçlarına bakarsak diyebiliriz ki kripto paraların daha da büyüme potansiyeli bulunuyor.”

 

Jamie Dimon’ın düşüncelerine rağmen Bitcoin’in yaşadığı fiyat artışından en çok nimetlenen taraf JP Morgan gibi gözüküyor. Banka yakın zamanlarda bir melek yatırımcılık şirketi olan Blockchain Capital’ın kurucularından Bart Stephens’ı JP Morgan San Francisco ofisinde Bitcoin hakkında konuşma yapmaya davet etti. Jamie Dimon Bitcoin hakkında ağır konuşurken CEO’su olduğu şirketin San Francisco ofisinde Bitcoin dersi verildi…

Bart Stephens’ın Dimon ile ilgili yaptığı yorumlardan bazıları:

“Jamie Dimon o yorumları yapıyorken ben JP Morgan’ın San Francisco ofisinde kripto paralarla ve blockchain teknolojisiyle oldukça ilgilenen JP Morgan’ın fon yöneticileri ve müşterileriyle konuşuyordum. Yani Jamie Dimon baya baya iki yüzlülük yapıyor.”

“Jamie Dimon ve onun gibi diğerlerini önce araştırma yapmaya davet ediyorum. Bu bir sahtekarlık değil. Ponzi değil. Bu, pek çok sektörü etkileyecek güçlü bir teknoloji. Küçümsemeyin.”

Jamie Dimon’ın Bitcoin hakkındaki yorumları Bitcoin fiyatını geçici olarak da olsa düşürmüştü. Fiyat düştükten sonra ise JP Morgan’ın Bitcoin alımı yaptığı ortaya çıktı. Bunun sonucunda ise İsveç mahkemesinde Jamie Dimon’a karşı bir “piyasa manipülasyonu” davası açılmıştı.

CME, Bitcoin üzerinden standart vadeli işlemlere imkan tanıyacağını açıkladıktan sonra şaşırtıcı bir şekilde JP Morgan’dan açıklama geldi. JP Morgan, CME’nin izinden giderek Bitcoin standart vadeli işlemlerine dahil olabileceğini söyledi.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment