Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FED Tutanakları Açıklandı: Daha fazla faiz artırımına işaret ediyor

FED tarafından 25 Mayıs TSİ 21.00’de açıklanan tutanaklara göre yetkililer faizleri piyasanın beklentisinden daha fazla artırmaları gerektiğini vurguladı.

Yayınlanan tutanağa göre FED yetkililerinin 50 baz puanlık artışta hemfikir olmalarının yanında ilerleyen toplantılarda da benzer oranda faiz artırımının gerekli olduğunu belirttiler. Ayrıca FED’in tarafsız (piyasa beklentileri çerçevesinde) bir politika izlemenin ötesinde hareket etmesi gerekebileceği konusunda ifadelerde bulundular.

Tutanaklarda çoğu yetkilinin ilerleyen toplantılarda da 50 baz puanlık artışın verilecek uygun bir karar olduğu noktasında karar verdikleri belirtiliyor.

Ayrıca FED’in para politikalarını belirleyici birimi olan FOMC’nin FED’in 9 trilyon dolardan oluşan bilançosunda küçülmeye gidilmesi gerektiğini ifade ettiği iletildi.

Yapılan faiz artışı son 22 yılın en yüksek orandaki faiz artışı olarak kayda geçerken, bu hamle son 40 yılın en yüksek enflasyon seviyesini düşürme çabaları sonucunda atılmış oldu.

Piyasalar tarafından FED’in, tarafsız duruşu olarak nitelendirilen “yıl sonuna kadar %2,5 ile %2,75″‘lik politika faizi aralığında hareket edeceği öngörülüyor. Ancak tutanaklar incelediğinde, FOMC yetkililerinin açıklamaları FED’in yıl sonuna kadar yapacağı faiz artırımları ile bu oranın üzerine çıkmaya hazır olduğuna işaret ediyor.

Tutanakta tüm katılımcıların istikrarı yeniden sağlamak için gerekli adımları atmaya yönelik kararlılıklarını bir kez daha ifade ettikleri belirtildi.

Tutanakta 60 kez enflasyondan bahsedilirken, yetkililerin uygulanacak tüm politikalara rağmen fiyat artışları konusunda endişelerine de yer verildi. Ayrıca yetkililerin Ukrayna’daki savaşın ve Çin’deki COVID sebepli sokağa çıkma yasaklarının enflasyonu tetiklediğini ifade ettikleri belirtti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!