Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fed’den Yeni Bir Rekor

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bilançosu bu hafta 6.42 trilyon dolara kadar çıkarak rekor büyüklüğe ulaştı. Bu bilanço Fed’in yüklü miktarda Hazine tahvili ve menkul kıymet almasından sonra hızla büyümeye başladı.

Merkezi Müdahale

Fed geçtiğimiz son birkaç hafta içerisinde Koronavirüs ile mücadele edebilmek için eşi benzeri görülmemiş kararlar aldı. Elindeki “sonsuz miktarda parayı” kullanmaya hazır olduğunu açıklayan Fed, ekonomiye çeşitli yollarla para enjekte etmeye çalışıyor.

Fed’in bilançosu mart ayının başında 4.30 trilyon dolar büyüklüğündeydi. Ancak Fed yeniden tahvil ve menkul kıymet almaya başlayınca bu sayı 6.42 trilyon dolara kadar yükseldi. Fed’in elindeki mortgage destekli menkul kıymetlerin büyüklüğü 1.46 trilyon dolardan 1.57 trilyon dolara; Hazine tahvillerinin büyüklüğü ise 3.63 trilyon dolardan 3.79 trilyon dolara kadar çıktı.

Kaynak: Fed

Fed’in bilançosu böylece daha önce eşi benzeri görülmemiş bir seviyeye ulaşmış oldu. Faiz oranlarını düşüren, şirketlere yüklü miktarlarda kredi desteği sağlayan, tarihi teşvik paketleri hazırlayan Fed ekonomiye para enjekte etmek için elinden geleni yapıyor. Ve Reuters’ın haberine göre bu bilanço önümüzdeki haftalarda büyümeye devam edecek

Fed’e Tepki

Fed bu adımları Koronavirüsün etkilerini hafifletebilmek ve hem vatandaşlara hem de işletmelere yardımcı olabilmek için atıyor. En azından, Fed’in ve Trump yönetiminin iddiaları bu yönde.

Birçok isim Fed’i vatandaşların değil de büyük şirketlerin kasasına para enjekte etmekle suçluyor. Bu isimler Fed’in amansız bir şekilde para bastığını ve bu paraları Wall Street’e aktardığını öne sürüyorlar.

“Fed, 15 Mart’tan bu yana Wall Street’e 2 milyar dolar aktardı.”
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment