Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Filecoin Madencilerinin Greve Gitmesine Sebep Olan Üç Şey

Filecoin madencileri, Filecoin’in piyasaya sürülmesinden bir gün sonra greve gitti. Yaptıkları yatırımların karşılığını alamayan Filecoin madencileri grev yapmaya başladı.

Geçen ay Çin’de yayınlanan bir raporda, Filecoin’in karmaşık yapısının ve ödül sisteminin madenciler için üzücü olabilecek bir yapıda olduğu belirtilmişti. 18 Eylül’de piyasaya sürülen Filecoin, bahsedilen sorunlara kesin çözümler sağlayamadı ve madencilerin tepkisiyle karşılaştı.

Karmaşık ve Maliyetli

Piyasaya sürülmesinden hemen önce test ağında hizmet veren ve pahalı donanımlara yatırım yapan erken dönem madencilerini ödüllendirmek amacıyla düzenlediği ve “uzay yarışı” adını verdiği etkinlikle Filecoin, madencilere toplam 1,5 milyon dolar ödül dağıttı. Ancak lansmanın ardından, madenciler tarafından itirazlar başladı. 50TB mühürleyen ve 1TB/gün olarak çalışan bir madenci, tam kapasiteye ulaşana kadar 5FIL/TB ihtiyacı duyarken mevcut madencilik ödülleri, 180 gün boyunca günde 0,25-0,27 FIL düzeylerinde açıklandı. Bu durum, söz konusu madencinin potansiyelini günde 0,075 FIL civarlarında bırakmakta.

ChainNews tarafından yayınlanan rapora göre; 32 ülkeden 356 madencinin katıldığı uzay yarışı etkinliğinde yaşanan hatalar, doğru bir iletişim yöntemi izlenmeden ilerleyen süreç içerisinde madencilerin sorumluluğuna kaldı. Ayrıca Filecoin’in depolama sistemindeki karmaşık tasarım da önemli konular arasında yer aldı. Daha düşük ölçeklenebilirlik durumunda sistemin hata toleransının da sınırlanacağı belirtilen raporda, Filecoin teknik veya ekonomik modelde büyük bir boşluğu göz ardı ettiğinde, geri dönülmesi söz konusu olmayan bir yola girilmiş olacağı belirtildi.

Madenciler Merkezi Yönetimden Memnun Değil

ChainNews raporunda ayrıca tartışmaların temelinde yönetimin merkezileştirilmesinden duyulan rahatsızlığın yer aldığı aktarıldı. Yönetim ve madenci topluluğu arasındaki iletişim kopuklukları, hükümet tarafından doğrudan çıkarılan kuralların madenciler tarafından pasif bir şekilde kabul edilmesine neden oldu. Daha da önemli bir nokta ise zaten büyük baskı ve risk altında olan madencilerin bu yeni kuralların getirdiği riskleri sindirmeye zorlanmasıydı.

1,5 Milyon Dolarlık Hareket Tepki Çekti

Yaşanan problemlerin yanı sıra geçtiğimiz günlerde Huobi ve OKex üzerinde 1,5 milyon dolarlık bir Filecoin hareketi yaşandı. Tron ve BitTorrent’in kurucusu Justin Sun, yaptığı bir Twitter paylaşımında topluluğa herhangi bir duyuru yapılmadan büyük bir hareketin yaşandığını ve fiyatlarda önemli derecede oynaklığa sebep olduğunu belirtirken bunun bir dolandırıcılık faaliyeti olabileceğine dikkat çekti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!