Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Filipinler Olası ”Çiftlikbank” Bulut Madenciliği Vakalarına Yönelik Uyardı: Sonunda Hapis Var!

Filipinler Serbest Piyasa Kurulu (Securities and Exchange Commission) halka sosyal medyada karşılarına çıkan bulut madenciliği sözleşmeleri karşısında dikkatli olmaları gerektiği duyurusunu yaptı ve lisanslı olmayan acentelere de Filipin yasalarına göre hapis ile yargılanacakları göz dağını verdi.

Bir hükumet araştırması ortaya çıkardı ki bazı acenteler bulut madenciliğini, uzaktaki bir veri merkezinden yönetilen madencilik ekipmanlarının ortak kullanımı ile kripto para çıkartma süreci olarak tanımlamakta ve buna benzer anlaşmalar önermekte. Burada halkı dolandırdıkları kısım ise -sözüm ona- madencilik ekipmanları için onlardan para alınması.

Böyle Acenteler Normal Şartlar Altında Ödeme İsterler

Filipinler’deki bir çok yerli ve yabancı bulut madenciliği şirketi, bu tür anlaşmalar yapabilmek için, yatırımcıların online bir hesap açmalarını ve daha sonra ya resmi para ile ya da kripto para birimleri ile ödeme yapmalarını talep eder.

Bu şirketler yatırımcıya yaptıkları madencilik işlemlerinden günlük veya haftalık olarak ödeme yapma sözü verir. Buna ek olarak üye olan başka yatırımcılar başına da önceki üyelere komisyon verir.

Bulut madenciliği anlaşması, mahkeme kararına göre, finansal bir yatırım içerdiğinden dolayı ülkenin serbest piyasa kurulu yasaları tarafından düzenlenir. Buna ek olarak bir kar beklentisi olduğundan ve ortak havuz sistemli fon içeren bir yatırım girişimi olması sebebiyle, menkul kıymetler yasasına da tabiidir.

Bulut madenciliği şirketinin kar-getiren aktiviteleri olması ve bunları yatırımcılara dağıtması da bu işletmeleri serbest piyasa kurulu yargı yetkisinin boyunduruğuna sokar.

Acenteler Lisanslı Olmalı

Böyle kurum ve kuruluşlar bu tarz ticari işlemler yapabilmek için lisanslı ve kayıtlı olmak zorundadır.

İnternet üzerinde bu tip antlaşmaları temsil eden kurumlar adli tatbikata ve suçlu olarak yargılanmayla karşı karşıya kalacaklardır. Ceza olarak ise 21 yıla kadar hapis istemiyle yargılanabilirler. Bu tür kurumlarda bulunması için başkalarını tutanlar da aynı şekilde yargılanıp cezalandırılabilirler.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment