Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bitcoin ile Yeni Ödeme Yöntemi: Lightning + NFC

Bitcoin ile yaptığınız ödemelerin sadece milyonda bir saniyede gerçekleşebildiğini hayal edin. Şimdi de simsiyah bir komut satırı ekranını gözünüzün önüne getirin.

Bu ikili, Bitcoin’in sağladığı en iyi ölçeklendirme çözümü Lightning Network’ün ve tasarımının şu anki en güncel durumu. Böylesi bir durum biraz göz korkutucu gibi dursa da geliştiriciler, ödeme sisteminin daha kolay kullanılabilmesi için farklı farklı tasarımlara yöneliyorlar. Son zamanlardaki çalışmalarla birlikte ödeme sistemindeki yeni teknolojiler sayesinde tabiri caizse yıldırım hızında ödemeler gerçekleştirebilmeyi amaçlıyorlar.

Geliştirilen yeni bir ödeme teknolojisi ile birlikte touch (yakın alan iletişimi) veya NFC teknolojileri kullanılarak, bir kullanıcının akıllı telefonunu ödeme yaptığı cihazdan sadece bir inç uzakta tutarak ödeme yapabilmesine imkan sağlanacak.

Bitcoin dünyasında gerçekleştirilmeye çalışılan bu yeni ödeme teknolojisi aslında düşünüldüğü kadar yeni bir fikir değil. Aynı zamanda bu teknolojiyi kullanan banka ve kredi kartlarında gömülü halde bulunan çipler, Asya ve Avrupa’da oldukça yaygın şekilde kullanılıyor. ABD’nin NFC teknolojisini benimsemede diğer ülkelerin gerisinde kalmasına rağmen Bitcoin ile birlikte kullanılarak atılacak bu yeni adım, doğru hedef kitleye çok kısa bir sürede ulaşabilir.

Igor Cota isimli bir geliştiricinin sunduğu NFC ile Lightning teknolojisinin birleştirilmesi teklifi kulağa gayet hoş geliyor.

” Ödemelerin, Avrupa’da bulunan temassız kartlarda olduğu gibi olmasını istiyorum. Kullanıcı ödeme noktasına basit bir şekilde dokunacak ve tada! “

Cota, herhangi bir bilgisayarı, 29 $‘lık bir USB eklentisi sayesinde, ilk testlerinde başarılı olduğu kanıtlanmış bir yol kullanılarak, bir Lightning ödeme noktasına dönüştürmeyi düşünüyor.

QR Kodların Yerini Alacak

Cota’nın bu yeni ödeme teknolojisi teklifi, oluşturdukları şeyin standartlaştırılması ve her bir Lightning yazılımı uygulamasının nasıl çalışması gerektiğini açıklayan kuralları da içeriyor.

Günümüzdeki birçok Bitcoin ödeme uygulaması, QR kodları kullanıyor. QR kod dediğimiz şey, verileri kodlayan ve daha sonra akıllı telefonların kameraları tarafından taranıp işlenebilen, pikselli siyah beyaz karelerdir. Presto isimli alet, NFC’nin yanında QR kodlarını desteklerken Cota, ikincisinin daha iyi bir deneyim sağladığına inanıyor.

Cota’nin söylediklerine göre QR kodları istenildiği kadar hassas olmayabilir, aynı zamanda özellikle de daha fazla bilgi işin içine katıldığında birazcık hantal olabilirler. Cota aynı zamanda kripto para tüccarlarının QR kodları için makbuzlar ve kuponlar gibi pek fazla bir bilgi ekleyemeyeceklerini söyledi.

Ancak NFC böyle bir engele sahip değil.

” Ödeme terminalinin müşteri için güzel bir HTML fiş gönderdiği bir sistem görmek bence güzel olacaktır. Bu fiş, ara toplam, genel toplam, vergiler ve belki de dükkanın logosunun olduğu market alışverişinizin bir listesini basit bir şekilde sizlere gösterebilir. “

Cota’nın zihninde canlandırdığı kadarıyla bu durum, tüketicilere harcama alışkanlıklarını daha ayrıntılı bir şekilde göstererek, mali durumlarını daha iyi bir şekilde kontrol altına almaya teşvik edecek.

” Geçen ay brokoli için ne kadar harcadığınızı anlatan bir cüzdan düşünün. ”

” Kripto ile her zaman kontrol altındasınız, ancak bu dijital fişler ile birlikte daha da fazla. “

“BOLT” of Lightning

İlk olarak Cota, NFC uygulamasının tüm uygulamaların birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışabilmesi yolunda, Lightning Network geliştiricilerinin kurduğu standartlara uygun olması için çalışıyor.

Bu standartlara ise “BOLTS” ismi veriliyor. Cota, NFC’nin BOLT 11‘e eklenmesinin gerektiğine inanırken bir kişinin borcunun ne kadar olduğunu açıklayan faturaların nasıl kodlanması ve nasıl kullanıcıya sunulması gerektiğini açıklıyor. Starbucks’taki kredi kartı okuyucununkine benzeyen işlem, örnek olarak müşterinin mocha latte için 4.5 $ borcunun olduğunu gösteriyor.

Şimdilik BOLT 11 sadece QR kodları için bir standartlandırmaya sahip.

Zaten Cota, veri göndermek için bir format olan Çok Amaçlı Internet Posta Eklentilerini (MIME) bir araya getirerek kaba bir standart oluşturmuştu; ödeme yönteminin Lightning olduğunu gösteren bir NFC uygulama kimliği ve soket verilerini iletmek için çok basit bir protokol.

Bu parçaların bir araya getirilmesi çok zor olmasa da Cota, bir standartın oluşturulmasının önemli olduğunu belirterek, tüm NFC özelliğine sahip satış noktası cihazlarının NFC tabanlı Lightning ödemesini kabul edebileceğini belirtti. Günümüz piyasa öncülerinin NFC tabanlı Lightning ödemeleri için çalışmalar yapması gerektiğini söyleyen Cota ayrıca ;

” Birlikte çalışabilirlik adına bazı standartlarda anlaşmış olsaydık harika olurdu. “

Yapılan bu yeni teklife teknik geri bildirimlerin çoğu ve Lightning geliştirileri ZmnSCPxj ve Corné Plooy gayet olumluyken Bitrefill Lightning geliştiricisi Justin Camarena, yapılan teklife yıkıcı yaklaşarak şunları söyledi :

” Gelecekte böylesi bir ödeme yöntemi kullanmak için kat edilmesi gerekilen uzun ve aynı zamanda açık bir yol var. Bunun yanında, Lightning desteği sunan bir satış noktası olmadığı için bu teklif biraz erken gibi duruyor. “

Yine de Cota projeyi ileriye taşımak için bir sonraki adıma geçmeye hazırlanıyor.

” Presto kullanıcı arayüzünün tam hazır olmadığını görebiliyorum ama bunun üzerinde çalışıyorum. Şu an üzerinde çalıştığım şey ise NFC ödemesini cihazın çevrimdışı olması durumunda bile geçerli kılacak bir protokol. “

Cota, bu mekanizma bittikten sonra geliştiricilerin gözden geçirmesi için başka bir teklif göndermeyi planlıyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment